Насловна  |  Актуелно  |  Досије "Утисак недеље" (2014)  |  Бећковић: Вучићева опсесија уређивања медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије "Утисак недеље" (2014)

30. 09. 2014.

Извор: РТВ

Бећковић: Вучићева опсесија уређивања медија

Могло се претпоставити да представљам проблем на програму телевизије Б92, јер сам много пута чула да су разни директори, на различитим нивоима у Б92, сваког петка имали проблеме, па када се види кога сам најавила, онда ме зову телефоном и питају да ли може неки други гост, изјавила је за Радио-телевизије Војводине новинарка Оља Бећковић, говорећи о разлозима за вишенедељно одлагање емитовања њене емисије "Утисак недеље".

 

Емитовање "Утиска недеље" на ТВ Б92 одложено је на неодређено време прошле недеље, а водитељка и ауторка те емисије тврди да је њена емисија забрањена.

Бећковићева је, гостујући у емисији "Један на један", објаснила да су јој ти исти директори из Б92 често сугерисали да промени поједине госте, јер ће, у супротном, "неко полудети".

"А ко би полудео? Једини који је тако осетљивих нерава, дакле премијер (Александар Вучић), коме је лако да полуди на сваку такву бесмислицу", истакла је она.

Бећковићева је истакла да се ради о поремећају стварности, где је Вучић замислио да једна "телевизијска емисија представља фронт против њега" и да све зависи од тога да ли ће у тој емисији "бити двоје против њега, или  пак један или троје за њега, што за њу представља опсесију уређивања медија.

Бећковићева је рекла да је све што се протеклих недеља дешавало око емисије "Утисак недеље" за њу врло чудно, те да је пет дана пре већ један пут одложеног термина позвана на састанак, ком је присуствовала директорка Б92, када се појавио "мистериозни човек са духовитим презименом - Ајнштајн", без било какве визит карте, који јој је предложио да "изгугла на интернету да он никога није преварио".

"Он је, заправо, био задужен да ми саопшти да емисије 21. септембра нема, уколико не потпишем уговор да од новембра прелазим на Б92 Инфо канал. Тај Инфо канал никада нико пре тога није поменуо, а тада ми је речено да не могу да радим емисију у недељу, ако не потпишем да прелазим на Инфо канал", рекла је она.

Објашњење је, додаје Бећковићева, било крајње цинично, а гласило је да се ради о култној емисији, за коју је идеално да буде, како кажу деца, "бачена у канал", на ком ће постати стожер, после чега ће и друге емисије, попут Инсајдера, Кажипрста, да пређу.

"Мени се понудили 30 одсто више новца, да одем негде где не могу ништа да ти зарадим"

Бећковићева је навела да је било разговора о томе да се потпише протокол о добрим намерама, да је она спремна да пређе на Инфо када се он изгради и када све емисије, Инсајдер, Кажипрст и остале, пређу, што реално не може да буде пре јануара, а што је одбијено.

"Ја сам чак пристала чак и на то да ме пусте да радим у недељу емисију, ако потпишем Протокол. Прво су рекли да је то у реду, а онда су некога позвали телефоном и рекли ми да ни то не може и онда ја схватим да не смем више да постојим на Б92 и да морам у новембру да одем", објаснила је она.

Бећковићева је указала на чињеницу да је "Утисак недеље" једна од ретких емисија на Б92 која је зарађивала новац, те да не може да схвати који је то пословни интерес да емисија која је најгледанија и једина исплатива на Б92, буде пребачена на канал који не може да почне да зарађује.

"Мени се понудили 30 одсто више новца да пређем на Инфо канал. Е сада, хајде да видимо како може да буде нечији пословни интерес то да неког платиш више да оде негде где не може да ти заради ништа", чуди се она.

"То је понижавајуће у целој ствари. Не могу да замислим колико руку је ту умешано и колико је тих генијалаца који су обећали да мене више неће бити и да ће ме скинути, а да ме, као, неће скинути. Сада ћемо да смислимо Инфо канал, Бећковићева ће лично да потпише да ће да иде у мишију рупу и при том ћемо да јој  дамо паре за то, а она ће одушевљено да оде са парама и да даје изјаве за новинаре како је цео живот желела да гради неки инфо канал", рекла је она.

"Све телевизије припадају једном човеку"

Бећковићева је истакла да се нико не би ни усудио да повуче овај потез, да не зна докле је довео, не новинарство као професију, него целу земљу, те да није реално да очекујеш да солидарност у моменту када људи имају највећи стах од губитка посла, а и са тим послом немају од чега да живе.

"Са друге стране, сада имаш такву медијску слику, да ти немаш где да одеш, сада све телевизије припадају једном човеку. Имаш ту фарсичну причу о приватизацији медија и власницима, а сваки тај власник дугује том човеку. Нико не би добио фреквенцију, нико не би добио закон, да овај није климнуо главом, као што и они који нису добили фреквенцију, нису је добили само зато јер је један човек одлучио да је не добије, а не РРА", објаснила је Бећковићева.

Бећковићева је запитала како је могуће да телевизија са таквом позадином као што је Б92 допусти да се ради нешто што није радио ни бивши председник СРЈ Слободан Милошевић, при чему емисија није скинута тада, када је Вучић био министар информисања, него сада.

"Нешто што никада нико није урадио, а ради се о емисији која се емитује 24 године, сада је смислио он да уради... како је то могуће", чуди се она.

Бећковићева је запитала због чега Б92 никада није демантовао негативне написе таблоида о њој и додала да то за њу представља још један аргумент да се ради о политичкој одлуци и да некоме одговара да се блати и она и сама Б92.

"Они тачно знају шта ова влада треба да испуни, а све остало је дозвољено"

Говорећи о професионалној солидарности, Бећковићева је рекла да не можемо да будемо солидарни када смо "убијени у појам", да нико више не поштује ни самог себе.

"Сви смо уплашени, држе то нешто мало што имају, сви су у страху шта ћемо сутра... убијени смо у појам и тај је опет успео", истакла је она и додала да је некада постојало уверење да ће да реагује неко из европске институције, али да се сада види да се њих то уопште не тиче.

"Ствари су сада отишле у потпуно другом правцу, они (ЕУ) тачно знају шта ова влада треба да испуни, а све остало је дозвољено - ради са овим шта год хоћеш, то нам уопште није важно, имамо приоритете. Он то зна и у томе ужива", навела је она.

Бећковићева је објаснила да новинари, као и они у многим другим професијама, немају шта да једу, те да, када си направио такав систем у ком су сви гладни, јадни и бедни, онда можеш да радиш шта хоћеш.

"Кич парада" само још један услов ЕУ

Говорећи о Паради поноса, која је одржана протеклог викенда, Бећковићева је рекла да је за њу то била "кич парада", као и данашње реакције и изјаве да  је "све било фантастично", а да је свима јасно да се ништа није десило, јер нико није толерантнији.

"Испунили смо још један услов ЕУ и они су потпуно задовољни тиме, без обзира што ту нема никакве суштине", навела је она и додала да се не ради о томе да су хулигани остали код куће јер су се променили, већ да их овог пута нико није звао.

Бећковићева је рекла да су јој интересантне оне колеге новинара који су јуче, већином имали слободан дан, да би хитно отрчали на ванредну конференцију за новинаре председника Владе Србије Александра Вучића, на којој нису поставили ни једно питање.

"Мученици су знали да ће питати сада и више никада нећеш… питања су забрањена. Ти си се 90-их година нечему надао, па си се борио, ишао на улицу и за све то изборио. Сада, 24 године касније, ти знаш да више немаш чему да се надаш јер су те сви преварили и, на крају, довели овог против кога си то би пре 25 година", истакла је она.

Бећковићева је закључила да се осећа као после саобраћајне несреће, када си сав угруван, а тек после почиње да боли, те да и даље не верује да се све ово дешава.

"Протести који су организовани поводом подршке "Утиску недеље" и мени јесу важни као битка да ти (Даница Вучинић) останеш ту да седиш, да Љиља Смајловић у Политици може да изгура још који дан, да Дана Поповић, Миша Ђурковић и Ђорђе Вукадиновић могу да пишу сваке недеље", рекла је она и закључила да ако успеју да склоне "Утисак недеље", шта ће бити проблем да склоне и све остале, једног, по једног.

Гостовање Оље Бећковић у емисији "1 на 1" можете погледати овде.

 

Коментари (3)

Остави коментар
пет

03.10.

2014.

Пилип Бакљина II [нерегистровани] у 03:15

Сензационализам као животно начело!

Ви сте госпођо Бећковић сами себи највећи проблем! Ваше трагање за сензацијама по сваку цену у најмању руку је болесно! Вама је важно да се "заталаса"! О последицама не размишљате!

Одговори
сре

01.10.

2014.

Miny999 [нерегистровани] у 23:59

Pobuna zdrave pameti

Nema razloga za ovoliku sumornost! Iako teška, paradoksalna i bizarna stvarnost, nije to nešto što već nije viđeno. Bivalo je toga i ranije, u raznim periodima srpske politike. To što vođa ima podršku spolja ne znači da će mu EU tolerisati ovoliku kontrolu medija i gušenje medijsjih sloboda. Treba samo hrabro obelodanjivati stvari i prikazivati njeno ružno lice. Zdrava pamet neće ostati imuna, ona će se pobuniti.
Sistem je doveden do paroksizma i sam se već urušava. Samo treba istrajati.

Одговори
сре

01.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:51

zar nije bilo dosta

Selo gori a UNS se ceslja.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси