Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  КРИК осуђен због вести са суђења у којој је споменут Гашић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

04. 11. 2022.

Аутор: Крик Извор: Крик

КРИК осуђен због вести са суђења у којој је споменут Гашић

Судија Наташа Петричевић Милисављевић осудила је КРИК јер је објавио вест са суђења криминалној групи Зорана Јотића Јотке у којој су пренели оно што се дешавало у судници – цитирали прислушкивани разговор чланова криминалне групе у коме се чуло да је директор БИА-е Братислав Гашић код Јотића „на казану“.

Пресуда је донета по Гашићевој тужби за повреду части и угледа, а уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић каже да је реч о опасном преседану јер се поставља питање да ли новинари у Србији и даље смеју да извештавају из суднице. „Ова пресуда показује да је власт у великој мери завладали и судовима. Може бити почетак отвореног гажења преосталих слободних медија“, каже председник НУНС-а Жељко Бодрожић.

На сајту Министарства правде на коме може да се прати ток судских предмета објављена је информација да је донета осуђујућа пресуда. Разлози због којих је судија Петричевић Милисављевић осудила КРИК још нису познати, као ни висина новчане казне, пошто пресуда још није стигла у редакцију. 

Гашић је тужио КРИК у мају прошле године и тражио да му се исплати пола милиона динара због наводне повреде части и угледа због вести са суђења криминалцу Зорану Јотићу Јотки. КРИК је у вести пренео оно што се дешавало у судници – као доказ пуштени су прислушкивани разговори у којима један од оптужених каже да Јотић не мора да брине за своју безбедност јер је „Гашић код њега на казану“ – израз који у криминалним круговима значи да једна особа добија новац од друге.

Новинари КРИК-а испоштовали су сва начела новинарске професије – пре објављивања вести покушали су да дођу до Гашића за коментар, због чега су и вест објавили са даном закашњења, да би он имао довољно времена да одговори. Новинарка Милица Војиновић је и након објављивања вести наставила да покушава да дође до Гашића, а када се он коначно јавио, рекао је да не жели да разговара са њом. 

Пресуда КРИК-у донета је у необично брзом року за домаћа суђења – после само два одржана рочишта. Судија је забранила већину питања која су Гашићу постављали уредник КРИК-а и његова адвокатица. 

Гашић је у судници одбио да каже ли је икада био у Јотићевом друштву и у контакту са његовим сарадницима, као и да ли је вече пред Јотићево хапшење био у истом ресторану у коме је био и познати криминалац. 

Током поступка судија је одбила предлог КРИК-а да се као доказ прибаве аудио-снимци прислушкиваних телефонских разговора који су пуштани на суђењу Јотићу, а које је КРИК цитирао у вести, као и транскрипт са тог суђења.

Уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић истакао је да је пресуда опасан преседан.

„Поставља се питање да ли новинари у Србији смеју и даље да извештавају из судница. Ми смо тачно пренели оно што се десило у судници и то ниједног тренутка током ове парнице није доведено у питање. Не постоји ниједан оправдан разлог да будемо осуђени пошто смо Гашића позвали, а чак смо и одложили објављивање вести за сутрадан да бисмо му дали довољно времена да одговори. Он до данас није одговорио на питање о својим потенцијалним везама са Јотком иако као функционер јавности дугује објашњење.“  

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић каже да је ово можда почетак још већег притиска на независне медије.

„Ова пресуда показује да је власт у великој мери завладала и судовима. То је још један у низу притисака на рад КРИК-а који је показао досадашњим радом да професионално прати теме од јавног значаја, али је опасност и за све медије“, каже Бодрожић. „Ово је можда тек само почетак отвореног гажења преосталих слободних медија.“ 

Гашићева тужба једна је од 11 које су током претходне и ове године стигле на адресу КРИК-а. Редакција КРИК-а, али и домаћа и страна медијска удружења, сматрају да су у питању СЛАП тужбе, односно тужбе чији је циљ да новинаре застраше и спрече их у обављању свог посла и извештавања о одређеним темама од јавног интереса. Више о осталим тужбама прочитајте овде

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси