Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС са ДНКиМ: Косовска полиција хитно да врати одузету опрему Медија центру из Чаглавице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

26. 03. 2022.

Извор: УНС

УНС са ДНКиМ: Косовска полиција хитно да врати одузету опрему Медија центру из Чаглавице

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) тражи од косовске полиције да неодложно врати дрон одузет јуче од екипе Медија центра из Чаглавице, који је коришћен за снимање телевизијскog прилогa

Како је УНС-у рекао новинар и директор Медија центра у Чаглавици Будимир Ничић косовска полиција је у Грачаници одузела дрон уз усмено образложење да за њега "немају одобрење и регистрацију“ и да ће "случај предати служби Цивилног ваздухопловства Косова". 

"Покушао сам полицајцима у Грачаници да објасним да према прописима службе Цивилног ваздухопловства Косова за ту врсту дрона није потребно одобрење нити регистрација, али безуспешно. Сниматељ Медија центра Јовица Караџић је након завршеног протеста који је јуче одржан у Грачаници, за потребе новинарског посла, дроном покушао да сними главну улицу, међутим након неколико минута пришао му је полицајац у цивилу и наредио да крене у станицу полиције", наводи Ничић.

Ничић је рекао УНС-у да је у полицији дао изјаву и навео број уредбе 01/2017 о системима беспилотних летелица за које није потребна регистрација и одобрење и да је то поновио командиру полицијске станице Братиславу Трајковићу, али да им је, упркос томе, дрон одузет.

 „Одузели су нам дрон уз образложење полицајаца који је рекао да је контактирао службу Цивилног ваздухопловства Косова и да му је речено да је потребно одобредње. Сумњам да их је полицајац уопште контактирао, јер сам касније писао служби Цивилног ваздухопловства од које сам добио писани одговор да за ту врсту дрона није потребна регистрација нити њихово одобрење“, рекао је Ничић.   

УНС и ДНКиМ траже од косовске полиције да не омета рад новинара на задатку, а што одузимање опреме представља у најгрубљем облику, и да им у свакој прилици омогући несметан и безбедан рад.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси