Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Жалба УНС-а на текст којим се Срби неосновано оптужују за ратне злочине делимично усвојена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

21. 03. 2023.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Жалба УНС-а на текст којим се Срби неосновано оптужују за ратне злочине делимично усвојена

Жалбу коју је Удружење новинара Србије на Косову поднело поводом текста под насловом “Ко је Србин из Митровице који је синоћ ухапшен због ратних злочина: Био је у косовској полицији”, објављеног на порталу Газета експрес, Савет за штампу Косова (СШК) је делимично усвојио.

У жалби се наводи да су у тексту објављена имена 230 Срба уз напомену да су „починили масакре на Косову“. УНС истиче да су они на порталу Газета експрес проглашени кривим пре него што је суд донео одлуку, што представља кршење “Кодекса писаних медија Косова”.

 Да је ова одлука у нескладу са петим поглављем овог кодекса, сагласни су и из Савета за штампу Косова.

 „СШК сматра да су медији објавили имена особа осумњичених за злочине, али да нема судских одлука за наводне злочине. СШК подсећа да се у таквим случајевима мора поштовати претпоставка невиности, пето поглавље Кодекса штампе Косова“, наводи се у одлуци.

 Према овом кодексу,  „новине, портали и новинске агенције” не могу појединца проглашавати кривим, пре него што суд донесе такву одлуку. УНС је истакао да се и у самом тексту у коме се Срби проглашавају виновницима ових ратних злочина наводи да надлежне институције „још увек нису расветлиле те злочине“.

 Осим кршења претпоставке невиности, УНС је навео да су у тексту присутни и говор мржње, подстицање на насилне акције и етничку нетрпељивост, као и предрасуде против појединаца и групе људи на основу етничке припадности. Ипак, Савет за штампу Косова сматра да ови елементи нису присутни у тексту објављеном у Газета експрес.

 Иначе, текст на који је УНС уложио жалбу уклоњен је са овог онлајн издања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси