Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Саветница премијера тражила од медија да искључе камере и напусте догађај
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

14. 07. 2023.

Аутор: Радио Kим Извор: Радио Kим

Саветница премијера тражила од медија да искључе камере и напусте догађај

Kанцеларија за питања заједница при Kанцеларији премијера Kосова је заједно са Министарством културе, омладине и спорта, организовала у Приштини округли сто како би се дискутовало о интеграцији невећинских заједница у области спорта. После уводног излагања, саветница премијера Kосова Елизабет Говинг затражила је од медија који су пратили догађај да искључе камере и напусте салу.

На догађају је превод на српски језик био неупотребљив, међутим позвани новинари и сниматељи су ипак намеравали да остану како би испратили уводно излагање и погледали презентацију ради упознавања јавности са могућностима конкурисања за пројекте Министарства културе, омладине и спорта.

Саветница премијера Kосова за заједнице Елизабет Говинг је пред почетак догађаја медије обавестила да ће моћи да сниме само уводна излагања заменице министра културе, омладине и спорта и председника Олимпијског комитета Kосова, као и презентацију о томе како се пријавити на јавне позиве Министарства културе, омладине и спорта, док ће током Отворене дискусије у којој је требало да се говори о интеграцији заједница у спортске политике, изазовима и потребама као и могућностима сарадње и подршке невећинским клубовима преко спортских савеза морати да напусте салу за конференције.

Неколико минута након што је службеник министарства културе омладине и спорта Бариу Зенелај почео са презентацијом, Говинг је пришла најпре камерманима рекавши им да се говори о “техничким детаљима”, те да искључе камере и напусте догађај, а потом је новинарима рекла да напусте салу.

На констатацију новинарке Kим радија да су пре почетка догађаја обавештени да могу да сниме презентацију, али и да би они који нису присуствовали данашњем догађају могли путем медија да се информишу о начинима конкурисања, Говинг је рекла да јој се за сва питања медији могу обратити путем мејла, као и да детаље са презентације (како се пријавити на јавне мозиве МKОС) заинтересовани пронаћи на сајту Министарства културе омладине и спорта Kосова. На сајту поменутог министарства последња вест на српском језику објављена је 5. августа 2022. године.

Превод на српски језик, који је према речима организатора обезбедило управо Министарство културе, омладине и спорта је био лош и неупотребљив па новинари српских редакција нису били у могућности да разумеју већи део говора панелиста.

Подсетимо, управо су медији на српском језику више пута истицали проблем са преводом у институцијама Kосова о чему је Говинг упозната.

Овај догађај пратиле су четири новинарске екипе, три које извештавају на српском језику.

Говинг је у свом уводном излагању, између осталог рекла да је округли сто организован како би се чуо глас припадника невећинских заједница али и њихове идеје.

Исмет Kраснићи председник Олимпијског комитета Kосова позвао је све заједнице да учествују у спортским догађајима, напомињући да ће имати једнаки третман, без дискриминације.

Округлом столу о интеграцији заједница у области спорта присуствовали су представници спортских организација бошњачке, турске и ромске заједнице, као и један Србин.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси