Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и ДНКиМ позивају на трибину „Српски језик на Косову и Метохији: перспективе, угроженост, заштита“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

25. 09. 2023.

Аутор: Ј.М. Извор: УНС/ДНКиМ

УНС и ДНКиМ позивају на трибину „Српски језик на Косову и Метохији: перспективе, угроженост, заштита“

Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ/УНС) и Дом културе „Грачаница“, поводом Европског дана језика, организују трибину на тему „Српски језик на Косову и Метохији: перспективе, угроженост, заштита“. Трибина ће бити одржана сутра, 26. септембра, са почетком у 12 сати у Дому културе „Грачаница“.

Новинари српских редакција на КиМ као проблем са којим се често сусрећу истичу изостанак превода са албанског на српски језик. Бројни апели, протести и осуде оваквих поступака углавном не дају никакве резултате.

Ткође, грађани и они који говоре српски језик сусрећу се са бројним проблемима и облицима дискриминације. Иако је српски језик службени и у званичној употреби на Косову и Метохији, Закон о употреби језика, према бројним извештајима, крше централне и локалне институције, као и различите организације и службе, укључујући полицију и судство.

Учесници трибине доц. др Исидора Комадина, предавач на Катедри за руски језик на Филозофском факултету у Косовској Митровици, председница Друштва новинара Косова и Метохије Ивана Вановац, заменик Омбудсмана у Приштини др Срђан Сентић и новинарка Јелена Марковић, модератор програма, одговараће на питања о употреби српског језика, његовом положају, примени законске регулативе и односа институција о поштовању Закона о употреби језика на Косову и Метохији.

Европски дан језика обележава се сваке године и установио га је Савет Европе 2001. године. За циљ има информисање јавности о значају учења језика, као и повећање степена вишејезичности и међусобног споразумевања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси