Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Тврдишић: Забринут сам за безбедност колега са РТK2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

02. 10. 2023.

Аутор: Аутор: K. Kовач Настасић, Ј. Марковић Извор: УНС

Тврдишић: Забринут сам за безбедност колега са РТK2

„Забринут сам за безбедност колега са РТK2 јер су непотребно етикетирани и црта им се мета након лажних оптужби у другим медијима на мој рачун. Ова хистерија треба да престане како би колеге могле да раде нормално, без притисака, тензија и како би се осећали безбедно“, рекао је данас суспендовани директор програма на српском језику Радио-телевизије Kосова РТK2 Жељко Тврдишић.

Он каже да је тренутно на боловању и да још увек није добио Решење о суспензији.

„Нећу се више јавно оглашавати док не добијем Решење. Уколико оно изостане, ангажоваћу адвоката“, рекао је Тврдишић.

Тврдишић је раније на Фејсбуку написао и да „ ако се било шта догоди тим људима или мени, одговорност за то сносиће они који су насели на лаж ’жетон-аналитичара’, они који су прогутали лаж исхитрено и онај који је преко мојих леђа покушао да заштити председника. Мотива за ову прљаву кампању неистина има још, али о њима други пут. Људски би било да се каже - извини, погрешили смо. Не очекујем то“, написао је Тврдишић.

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевића каже да је Жељко Тврдишић један од најважнијих медијских професионалаца и новинара у протеклих 25 година на Kосову и Метохији.

„Медијска заједница је очекивала да ће стабилизовати јавни сервис на српском језику и да ће почети да се примењују међународни и локални закони у овој области. Његовим одстрањивањем из РТK2 гасе се наде у оно што је записано у законима, а то је да се српској заједници, према Ахтисаријевом плану, а касније и Уставу Kосова, омогући оно што је загарантовано - 'један независни ТВ канал на српском језику који ће сигналом покривати читаву територију Kосова'“, рекао је Ракочевић.

Додао је да „тај независни канал на српском језику мора имати властити Управни одбор који бира директора, седиште у Грачаници и морају постојати законски механизми који ће гарантовати независне финансије, управљачку, уређивачку и програмску политику“.

Ракочевић је истакао да је „безбедност запослених на РТK2 годинама проблем који је сада претворен у одстрел и хистерију. Решења постоје, закони постоје -  воља да се крене ка нормалном животу и професији се мора пронаћи, без обзира како тешко изгледа садашњи тренутак“.

УНС је данас покушао да од српског члана Управе РТK Радојице Мрђинца сазна који је његов став о дешавањима у РТK, као и да ли је и како гласао о предлогу за суспензију Тврдишића, али одговор нисмо добили.

Ни генерални директор РТK Шкумбин Ахметџекај до објављивања овог текста није одгворио УНС-у на питања због чега конкретно је колега Тврдишић суспендован, шта је било спорно у његовом раду и зашто је предложио његову суспензију.

Ракочевић за Нову С: Суспензија Тврдишића велики ударац на професију

Говорећи о одлуци Управе РТK да суспендује Тврдишића, председник УНС-а Живојин Ракочевић рекао је раније гостујући на ТВ Нова С да се „десио велики ударац на професију“, да је очигледно окидач био извештај са паљења свећа пострадалима у Бањској, те да су у извештају биле изјаве људи које се нису допале политици.

„Kада то кажем, мислим на Управу РТK и политику у Приштини. Међу њима је и моја изјава“, казао је председник УНС-а Живојин Ракочевић.

Он је истакако да је директор РТK2 Жељко Тврдишић симбол тога да “без обзира колико професионално радите свој посао, бивате избачени из живота”.

„Жељко Тврдишић је читав свој живот новинар, и то озбиљних медија, човек који је вишеструко награђиван. За њега можемо рећи да је балансирано водио све те медије, сав његов рад је балансиран. Зато смо га и гледали са надом да ту може бити неког помака, приближавања“, рекао је Ракочевић.

Он је подсетио да је у РТK2 неколико десетина људи који упркос свему одлази у Приштину и у немогућим условима, уз разна језичка и остала ограничења, раде свој посао.

“Али се показало да и то није довољно. Ако кажете Kосово и Метохија ви више не постојите. Једноставно не можете ни живети ни радити, нити имати свој посао”, истакао је он. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси