Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  НВО и српски медији на КиМ: Канцеларија за питања заједница премијера Куртија спроводи институционалну дискриминацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

23. 10. 2023.

Аутор: Ј.Марковић Извор: УНС

НВО и српски медији на КиМ: Канцеларија за питања заједница премијера Куртија спроводи институционалну дискриминацију

Организације цивилног друштва и медији на српском језику са Косова и Метохије жалили су се косовском Омбудсману јер је Канцеларија премијера Куртија за питање заједница 90 одсто буџета од пола милиона евра намењеног невећинским заједницама доделила организацијама и медијима на албанском језику.

Заменик Омбудсмана Срђан Сентић каже за Удружење новинара Србије (УНС) да је прву жалбу поднело осам организација цивилног друштва и медија, док је другу самосталну жалбу поднела једна невладина организација.

Актив, Центар за социјалне иницијативе (ЦСИ), Хумани центар Митровица, Комуникација за развој друштва (ЦСД), Медија центар Чаглавица, Нова друштвена иницијатива (НСИ), Удружење пословних жена –Авенија и Продукција Њу прес поднели су, како каже Сентић, прву жалбу. Друга жалба је стигла од представника невладине организације „Корак ка бољој будућности“.

“Жалбе су поднете на процедуре додељивања средстава невладиним организацијама и медијима, које су спроведене по основу јавног позива за пружање финансијске подршке пројектима невладиних организација и медија и подизању нивоа запослености припадника невећинских заједница ”, објашњава Сентић.

У жалби коју су заједно упутиле организације цивилног друштва и медији упозорава се да је Канцеларија за питања заједница “спровела институционалну дискриминацију, те показала нетранспарентност и игнорисање обавеза институција према поштовању права невећинских заједница”.

Косовска влада, како се истиче, константно примењује искључив однос према грађанима, организацијама цивилног друштва и медијима српске заједнице.

„Упитан је и састав чланова комисије за евалуацију пројеката. Сматрамо да Влада Косова треба да поништи резултате овог конкурса и распише нови, којим ће демонстрирати способност неселективног поштовања закона и грађана из редова невећинских заједница чија се права неретко не поштују“, наводи се између осталог у жалби достављеној Омбудсману.

Заменик Омбудсмана напомиње да су жалбе још увек у фази истраге, а да ће Институција Омбудсмана ускоро послати “захтев Кабинету премијера Косова са питањима на које је обавезан да одговори”.

“Члан 132 Устава Косова и Закон о Омбудсману обавезују јавне власти да одговоре Омбудсману на поднете захтеве за добијање информација, докумената и досијеа у  разумном временском року који одреди Институција Омбудсмана. Након добијања одговора од Кабинета премијера, Институција Омбудсмана ће исти анализирати и уз адекватно образложење одлучити о жалбама”, рекао је Сентић.

Ничић: Комисија је прекршила критеријуме позива и Уредбу Министарства финансија

Један од потписника жалбе је и Медија центар у Чаглавици чији директор Будимир Ничић сматра да је Комисија за разматрање и процену апликација у вези са овим Јавним позивом “прекршила критеријуме позива, као и Уредбу Министарства финансија о критеријумима, стандардима и процедурама јавног финансирања НВО”.

“Примера ради, више од 90 одсто средстава су добили НВО и медији из албанске заједнице, који се не баве питањима невећинских заједница која су наведена у Јавном позиву. Многе од организација које су добиле средства не постоје у регистру невладиних организација”, објашњава Ничић.

Директор Медија центра Чаглавица истиче да Канцеларија за заједнице није обавестила све кандидате о прелиминарним резултатима јавног позива.

“Рецимо ми у Медија центру нисмо на време знали да је Комисија објавила прелиминарне резултате, а кад смо сазнали већ је прошао рок за жалбу. Зато смо се са још неколико организација обратили косовском Омбудсману. У овом случају испада да је нека Комисија која је одлучивала о додели средстава “јача” од саме Канцеларије за заједнице, па и самог премијера Косова, чим може да доноси одлуке које нису у складу са прописима”, закључује Ничић.

Због резултата конкурса оставка у Канцеларији за питања заједница

УНС је покушао да ступи у контакт са саветницом премијера Косова за заједнице Елизабетом Говинг која је управо због ове Одлуке поднела оставку на функцију у Канцеларији за питања заједница, али је и даље остала да обавља дужност саветнице косовског премијера. Међутим, Говинг је на одмору.

Говинг је раније навела да је оставку поднела из разлога што од 42 организације и медија који су изабрани за финансирање само три испуњавају критеријуме јавног позива. “Нисам имала никакву могућност да знам ко се пријавио, да будем у сали где се оцењују пријаве. Сазнала сам ко је добио тек када је списак објављен на интернет страници“, рекла је тада Говинг.

Сада, како каже, постоји законска основа за отварање конкурса за директора Канцеларије за заједнице.

„Надам се да ће уз помоћ Британске амабасаде која се бави надлегањем процеса кандидовања нових директора бити у прилици да имамо директора из заједнице, који ће бити лице које познаје потребе заједница и зна како изгледа одређени пројекат који ће стварно утицати на живот заједница и да до краја године ова Канцеларија буде боља“, рекла је Говинг.

Канцеларија за питања заједница је још 31. маја расписала Јавни позив за финансијску подршку од укупно 500.000 евра за НВО и медије из невећинских заједница. Од 42 НВО које су уврштене на прелиминарну листу добитника средстава, само три су у регистру НВО.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси