Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС обавестио међународне новинарске и медијске организације о лажној вести на РТК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

20. 03. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

УНС обавестио међународне новинарске и медијске организације о лажној вести на РТК

Удружење новинара Србије (УНС) обавестило је Међународну (ИФЈ) и Европску федерацију новинара (ЕФЈ), као и још седам међународних медијских и новинарских организација, да је на сајту Радио-телевизије Косова на српском и албанском језику поново објављена лажна информација која је пре 20 година била окидач за догађај, светској јавности познат као Мартовски погром.

УНС се данас обратио ИФЈ-у, организацији Article 19, Европском центру за слободу штампе и медија (ЕЦПМФ), организацијама Free Press Unlimited и ОБЦ Трансеуропа, Репортерима без граница, International Press Institute (IPI) и мрежи SafeJournalists, а јуче председници ЕФЈ-а Маји Север.

Поменутe новинарскe и медијскe организацијe УНС је обавестио да је у вести РТК о годишњици Мартовског погрома наведено да су се тројица албанских дечака утопила у реци Ибар „док су бежала од групе српских младића“. УНС је истакао да је ова информација изазвала избијање немира 17. марта 2004. године, у којима је убијено 19 људи, уништено 39 цркава и манастира, попаљена села и урбане средине, претучено и малтретирано више од 900, а протерано око 4.000 Срба.

У обраћању је наведено и да је након реаговања УНС-а, на сајту РТК измењена вест, што је образложено „кориговањем након претходне ненамерне техничке новинарске грешке“. Међутим, УНС је истакао да је у информацији изостављено да је насиље 17. марта 2024. године било усмерено против Срба, док је остала формулација да је „уништена имовина и стотине приватних објеката Албанаца.

Међународним организацијама УНС је пренео и да се више од педесеторо запослених на ТВ каналу РТК2 на српском језику и у српској редакцији РТК1, укључујући директорку, новинаре, уреднике, сниматеље, монтажере и остале, оградило од спорног текста, захтевајући да се истражи професионална одговорност у вези с њим.

„Наглашавамо да је лажна вест непотписана, редакција иза ње не стоји, непознато је ко је аутор, али да менаџмент РТК као и у многим другим случајевима намеће објаве на које редакција не може да утиче“, навео је УНС обраћајући се ИФЈ-у и осталим медијским и новинарским организацијама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси