Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и ДНКиМ: Пронаћи и казнити нападаче на новинаре РТК 2, РТС-а и Б92 у Приштини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

25. 01. 2015.

УНС и ДНКиМ: Пронаћи и казнити нападаче на новинаре РТК 2, РТС-а и Б92 у Приштини

Удружење новинара Србије (УНС) и његов огранак Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије осуђују претње и напад на новинарску екупу Другог програма Радио телевизије Косова Александру Јовановић и Бојана Кошанинина, сниматеља РТС-а Владимира Милића и дописника ТВ Б92 са КиМ Бојана Трајковића и малтретирање које су претрпели данас током извештавања са протеста Албанаца у Приштини организованих против министра „Српске листе" у влади Косова Александра Јаблановића и ситуације у Комбинату "Трепча".

 

УНС и ДНКиМ  траже од полицијских органа и Еулекса да предузму све потребне мере и пронађу и казне виновнике напада на новинаре и спрече нове покушаје напада на медијске раднике на Косову.

Сниматељ РТК 2 Бојан Кошанин изјавио је за УНС да их је “током извештавања најпре напао један младић албанске националности а да му се потом прикључила група од тридесетак људи који су га одвукли у масу, почели да га шутирају и гађају флашама и каменицама”.

„Све се дешавало у центру Приштине, испред Министарства културе. Спасило нас је то што знам албански језик па сам све време покушавао да се на миран начин са њима разумно договорим да нас пусте. Али није вредело, псовали су нас, претили вукли и гађали каменицама. Успели смо да се отргнемо захваљујући неколицини организатора протеста који су нас раздвојили. Бежали смо кроз неке улице и на крају су нас организатори протеста усмерили ка згради владе Косова одакле нам полиција више није дозволила да изађемо уз образложење да за нас није безбедно изван те зграде“, казао је Кошанин који члан Удружења новинара Србије.

Сниматељ РТС-а Владимир Милић рекао је за УНС да је један маскирани демонстрант покушао да му отме камеру, да га је ухватио за раме и покушао да га одвуче у масу.

„Имао је белу капу са амблемом „UĆK“ i  шал преко лица са заставом Aлбаније“, рекао je Mилић.

Насилници су током демонстрација неколико пута насртали на Бојана Тајковића поушавајући да му отму камеру и униште снимљени материјал.

Представници УНС-а  и ДНКиМ-а су јуче разговарали са Џонатаном Рателом, замеником тужиоца, Специјалног тужиоца Косова о пробелму отетих, несталих и убијених новинара на Косову и Метохији.

Српски медији су на удару демонстраната и Еулекс мора да обезбеди услове за рад извештачима српских медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси