Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и ДНКиМ поздрављају став ЕУ о независном и професионалном пословању РТК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

06. 03. 2015.

УНС и ДНКиМ поздрављају став ЕУ о независном и професионалном пословању РТК

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) подржавају став Европске уније (ЕУ) који је јуче изнела портпаролка европског комесара за суседску политику и проширење Јоханеса Хана Маја Коцијанчич, којим се тражи уређивачка независност, професионалност и финансијска одрживост Радио-телевизије Косова (РТК).

УНС и ДНКиМ су сагласни са ставом ЕУ да хитно треба обезбедити услове за рад независног јавног емитера и на српском језику који мора да делује транспарентно и да служи грађанима. То УНС и ДНКиМ траже још од Бечких преговора 2007. године, када су покренули иницијативу за оснивање независног канала на српском језику који би сигналом покрио читаво Косово.

УНС и ДНКиМ позивају ЕУ да најзад помогне да на Косову почне примена међународних стандарда, а да се постојећи јавни сервис РТК хитно децентрализује.

УНС и ДНКиМ истичу да је РТК, у чијем је саставу и канал на српском језику РТК2, пропагандни сервис косовских власти, еклатантан пример цензуре, корупције засноване на политичкој подобности и послушности и мерило непотизма који гуши сваки покушај професионалног рада.

Канал на српском језику мора да има Управни одбор са српском већином који би чинили представници релевантних инстутуција српске заједнице, изабрани на легалан, правичан и транспарентан начин, сопствени буџет, директора независног у раду и седиште у Грачаници, што је минимум услова за његову независност, репрезентативност и гледаност. Само такав канал може да буде друштвено утицајан, кредибилан и одржив, на шта, с правом, упозорава ЕУ.

УНС и ДНКиМ још једном подсећају и на ставове Међународне кризне групе о улози тадашњих  српских посланика у Скупштини Косова који су активно учестовали у кршењу Уставном гарантованог права Срба на Косову о оснивању  "независног телевизијског канала који покрива целу територију Косова”, како је изричито наведено у Ахтисаријевом плану и Србима обећано од међународне заједнице.

УНС и ДНКиМ позивају садашње представнике Срба у косовским институцијама да исправе овз грешку и да ураде све да, уз разумевање и подршку ЕУ, обезбеде независно информисање на српском језику, створе независни јавни сервис који ће суштински и формално припадати српској заједници.

УНС и ДНКиМ су привржени и доследни у остваривању овог права и нуде помоћ и сарадњу свима који теже независном, објективном и поштеном информисању Срба и свих других грађана Косова који се служе српским језиком.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси