Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Поводом другог рођендана Радио-телевизије Косова 2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

12. 06. 2015.

Извор: ДНКиМ и УНС

Поводом другог рођендана Радио-телевизије Косова 2

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) честитају Радио телевизији Косова рођендан другог канала (РТК2). Истовремено подсећамо да РТК2 не представља нити правно, нити функционално остварење уставног права и обавезе косовских институција према српском народу.

Српске представнике у косовским институцијама и високе представнике Владе Србије, који су синоћ присуствовали прослави, желимо још једном да информишемо да је Ахтисаријевим планом, а касније и Уставом Косова, српској заједници гарантован „један независни ТВ канал на српском језику који ће сигналом покривати читаву територији Косова“, те да РТК2 није оно што Србима Уставом припада.

Желимо да верујемо да српски представници у косовским институцијама својим присуством на коктелу поводом годишњице РТК2 нису одустали од онога што српској медијској заједници припада.

Српски представници изјавили су синоћ да је “РТК 2 у функцији заштите интереса српског народа на КиМ”, чиме су показали да не поседују ни елементарно знање о историјату настанка овог канала, нити су упознати са суштином проблема независних медија на Косову који су 15 година били српском народу једина могућност добијања правих информација.

Српске представнике подсећамо и на тачку 9. Закључака са првог заједничког састанка скупштина општина са српском већином, одржаног 18. марта 2015. године у Грачаници, у којем стоји да је „неопходна истинска заштита српског језика, идентитета, културе, културног наслеђа и права на информисање, унапређењем регулатива у тим областима“.

Не желимо да будемо малициозни, али било је довољно погледати позивницу на српском и енглеском језику и њену неписменост и закључити како се поштују језичка и медијска права.

УНС и ДНКиМ сматрају  да независни канал на српском језику мора да има властити Управни одбор који бира директора, седиште у Грачаници те да и морају постојати законски механизми који ће гарантовати независне финансије, управљачку, уређивачку и програмску политику.

И овом приликом, УНС и ДНКиМ нуде стручну сарадњу и помоћ посланицима у креирању медијских прописа, у складу са европским стандардима и праксом функционисања јавних медијских сервиса на језицима невећинских заједница.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

12.06.

2015.

изгледа нико [нерегистровани] у 13:27

смејем се,а ...

Шта рећи а не заплакати? Доласком наших "вођа" на прославу, све је речено.Коме причати кад и буква боље чује? Паметноме доста - остали ће и даље да верују у боље сутра....

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси