Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС на Косову: Српски посланици да предложе амандман на Нацрт Закона о специјалном суду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

16. 07. 2015.

УНС на Косову: Српски посланици да предложе амандман на Нацрт Закона о специјалном суду

Удружење новинара Србије на Косову предало је посланичкој групи Листе „Српска” у Скупштини Косова захтев за подношење амандмана на Нацрт Закона о специјалном суду који би ускоро требало да се нађе пред посланицима.

 

УНС је захтев предао шефу посланичке групе Листе „Српска” у Скупштини Косова Славку Симићу и затражио да у Закон уђе обавеза процесуирања одговорних за убиства и киднаповања  новинара у периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године и њихово строже кажњавање.

У захтеву је предложен текст амандмана којим би се у процесуирању одговорних за киднаповања и убиства новинара цениле околности да је нападнути, киднаповани или убијени био мета због новинарског посла.

 “Случајеви убиства и киднаповања новинара на радном задатку имају се сматрати као квалификаторна околност, што ће Суд узети у обзир приликом утврђивања кривичне одговорности учинилаца и изрицања пресуде”, стоји у тексту амандмана.

УНС је у захтеву подсетио српске посланике на важност подношења оваквог амандмана на Нацрт Закона о специјалном суду, с обзиром на то да су у наведеном периоду петорица новинара и медијских радника српских редакција нестала, а двојица убијена под неразјашњеним околностима. Одговорни за ове злочине нису пронађени, а према сазнањима УНС-а, надлежне институције на КиМ не спроводе истрагу поводом ових случајева.

Уз захтев српским посланицима у косовској Скупштини достављена је и документација са подацима о несталим и убијеним колегама.

Наведени захтев уследио је након састанка представника УНС-а и српских медија на КиМ са представницима Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије, Срба у Скупштини и Влади Косова, одржаног 7. јула 2015. године у Грачаници.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси