Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС на Косову: Злоупотреба власти у Приштини при избору чланова Управног одбора РТК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

27. 07. 2015.

УНС на Косову: Злоупотреба власти у Приштини при избору чланова Управног одбора РТК

Како Удружење новинара Србије незванично сазнаје Председништво Скупштине Косова је на данашњој седници, на предлог ад хок комисије, за чланове Управног одбора Радио телевизије Косова препоручило Скупштини Косова два српска кандидата, Ивана Вељковића из Штрпца и Спасоја Цветковића из Београда.


Како УНС на Косову незванично сазнаје остале кандидатуре су одбачене иако су међу њима професионалци са дугогодишњим искуством у новинарству, који никада нису били политички активни и остали су да живе на Косову.

Кандидати који су прошли, према сазнањима УНС-а на Косову, блиски су политичкој власти, односно посланицима из Штрпца. Нови-стари кандидат Иван Вељковић из Штрпца актуелни је члан Управног одбора РТК и близак је чланици ад хок комисије из редова српских посланика Јелени Бонтић, као и политичкој опцији којој она припада, док се други кандидат, Спасоје Цветковић, иселио са Косова и као пензионер са породицом живи у Београду.
 
Скупштина Косова је на предлог посланичких група формирала ад хок комисију која се одлучила за ова два кандидата и на једној од наредних седница Скупштина ће  изабрати једног на ову функцију.

УНС на Косову  сматра да оваква одлука хитно мора да се поништи.

- Одлука да се препоруче кандидати који уместо стручности испуњавају политичке критеријуме, од којих један кандидат чак и не живи на Косову је злоупотреба овлашћења од стране ад хок комисије, сматра Будимир Ничић, председник Удружења новинара Србије на Косову. 

  – Тражимо од Председништва Скупштине Косова да преиспита одлуку, провери биографије кандидата за Управни одбор РТК и Скупштини Косова предложи кандидате који нису блиски центрима политичке моћи већ су независни медијски стручњаци.

УНС на Косову пажљиво прати  овај и друге изборе за функције у медијском систему  Косова и наставиће да се бори против непоштовања, злоупотребе и обесмишљавања закона.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси