Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Обележено 17 година од отмице Ђура Славуја и Ранка Перенића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

21. 08. 2015.

Извор: УНС

Обележено 17 година од отмице Ђура Славуја и Ранка Перенића

На путу између Велике Хоче и Ораховца, на месту где су пре 17 година последњи пут виђени новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић данас су се на годишњицу њиховог нестанка окупили представници Удружења новинара Србије (УНС) и Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ).

На том месту стоји обележје које је маја месеца ове године четврти пут постављено, a на коме на српском и албанском језику пише: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их". Обележје је до сада три пута рушено, а одговорни никада нису пронађени.

"Овог пута не морамо поново да постављамо плочу која је рушена три пута. То је можда добар знак јер је коначно код некога прорадила савест после свих ових година. У том смислу ја бих позвао са овог места све оне који нешто знају о отмицама и убиствима наших колега да то пријави надлежнима или нама у Удружењу. Много смо захтева и порука протеклих година послали са овог места, али су они којима смо их упућивали на њих остали и глуви и неми", рекао је председник ДНКиМ-а Будимир Ничић.

Он је на обележавању годишњице нестанка новинара Ђуре Славуја и Ранка Перенића изјавио да очекује да ће Специјални суд на Косову, чије се оснивање очекује, дати одговор на многа питања која годинама постављамо о  несталим новинарима са Косова. Ничић је позвао и све колеге новинаре да буду активнији у подсећању јавности и надлежних институција када је ова проблематика у питању.

 

Члан управе Удружења новинара Србије Милорад Додеровић поручио је, испед спомен обележја несталим колегама, да никада не треба одустати од идеала да је истина достижна јер за све треба воља и упорност, али и чињеница да савест одговрних мора да проради.

"Остаје нада у Специјални суд на Косову, а ако се он не сети ту смо ми да га подсетимо да уврсти у свој рад и нестанак колега са Косова. Верујем да долази време када ни колеге Албанци са Косова не треба да жмуре пред оваквим судбинама", рекао је Додеровић.

УНС и ДНКиМ подсећају да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара и медијских радника на Kосову - Љубомира Кнежевића, Александара Симовића, Марјана Мелонашија, Момира Стокуће, Мила Буљевића. Међу убијеним новинарима на Косову су и новинари листа „Бота сот“ Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005).

 

 

Након обиласка спомен обележја несталим колегама представници УНС-а и ДНКиМ-а одржали су у Великој Хочи редовну годишњу скупштину Друштва новинара Косова и Метохије на којој је усвојен годишњи извештај о раду.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси