Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Лични став директора РТК2 поводом саопштења УНС-а и ДНКиМ-а

ДНКиМ

17. 09. 2015.

Извор: KoSSev.rs

Лични став директора РТК2 поводом саопштења УНС-а и ДНКиМ-а

Након што су Удружење новинара Србије (УНС) и Друштва Косова и Метохије (ДНКиМ) јуче позвали директора РТК2 Жарко Јоксимовића да "не кочи стварање независног српског ТВ канала на Косову", огласио се и Јоксимовић текстом, то јест, својим личним ставом о овом саопштењу.

Текст је редакцији КоССева послат касно синоћ, а како је Јоксимовић навео, он није планирао да се оглашава у вези наведених ставова ових удружења, али је то учинио због "наше молбе". Подсећамо, да је у јучерашњем телефонском разговору са новинарком КоССева која је затражила коментар Јоксимовића на наводе из ова два новинарска удружења, а пре објављивања наше вести, директор РТК2 рекао да "није ни сигуран" да његов коментар "желимо да објавимо", јер се њима "у више наврата дешавало да КоССеву пошаљу коментар у вези са саопштењима УНС-а", а да затим не буде објављен.​

Јоксимовићев текст преносимо у целости у изворној верзији у којој је и достављен.

Ако још неком није јасно ко стоји иза скраћеница ДН КиМ и УНС, у случајевима када се пљује по каналу РТК2, да се зна!

Медијско – шићардзијску тројку скривену иза назива два новинска удружења чине, човек који би по слободно- српској процени, да буде медијски магнат на Косову. Други би то исто али и мало више, да буде све и свја на Косову па ако се може, зашто не и Владика. Трећи би да из Београда разрађује медијску стратегију Срба на Косову, али да у свему томе његово парче колача буде веће него ове двојице.

Нико наравно, па ни чланови  најужег руководства ових удружења не знају, нит се консултују када се састављају саопштења попут овог, вероватно педесетог у низу, у коме се бљују небулозе по српском каналу РТК2.

Помислићете да је нелогично да еснафска удружења, уместо да штите и подржавају рад српског медија у Приштини, сву своју активност посвете идеји затирања једне телевизије која запошљава осамдесеторо радника. Чудно није, кад се зна да је појава тог канала са програмом који производи, озбиљно помрсио планове поменутих медијских шићардзија да ставе у своје џепове и новац који је намењен за РТК2.

На безброј неистина изнетих у саопштењима које сами пишу, а потписују их у име Удружења, још ниједном не представише ниједан аргумент да би неког убедили да  нисмо независни у уређивачкој и пословној политици, да наносимо дугорочну штету српској медијској заједници (читај: поменута тројица), да наводно као надређени вршимо притисак на новинаре да се не оглашавају кад су нападани на терену.

Доказа нема па нема али је битно да недеља не прође, а да се РТК2 не испљује. Ако се ко пита шта је улога ДН КиМ, ето одговора. Неки ће рећи апсурд, ако се зна да сам управо ја након 2000. године регистровао поменуто удружење у Приштини.

Шићардзије би без сумње били главни промотери нашег канала да смо им, као сто су тражили , на руке поделили по неколико стотина хиљада евра за “слободно, српско, високо умне телевизијске мудрарије”. Како у РТК-а постоје конкурси за независне продукције, а на конкурсу се нико од њих није пријавио, ето преузимам сву кривицу што и овом приликом нису ушићарили.

И да још само разјасним оптужбу да сам ”брана стварању независног српског канала”. Већ деценију уназад се залажем за формирање српског тв канала, много је колега и оних других који то знају. Већ две и по године свом енергијом и искуством и наравно сарадницима радим на стварању професионалног и непристрасног канала. Успеси су видљиви, а не изостају ни такве констатације од непристрасних посматрача. У раду канала РТК2 постоје проблеми законске и материјалне природе.

Лако се може проверити да сам у свакој прилици подржавао сваку идеју која има за циљ да побољша законске одредбе и материјалну позицију српског канала РТК2.

Оне, који су чланови поменутих удружења и наравно чланови управа помињаног УНС-а и ДН КиМ- а, позивам да нас посете у Приштини и да у разговору са колегама провере како се ради у граду, у коме смо најбројнији српски колектив.

Што се помињане “бране” тиче, на крају текста признајем да јесам. Јесам, брана поменутим шићардзијама и онима који би да из кабинета уређују програм и диктирају текстове па чак и наслове новинарима. Треба ли УНС И ДН КиМ подсећати шта им је обавеза у том случају?! Не вреди. Они који се крију из помињаних удружења имају неке за њих много важније обавезе!

Жарко Јоксимовић - директор канала РТК2