Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Скандалозно понашање председника Друштва новинара КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

03. 03. 2016.

Извор: tvmost.info

Скандалозно понашање председника Друштва новинара КиМ

Председник Друштва новинара КиМ, огранка Удружења новинара Србије, Будимир Ничић, назвао је синоћ у емисији „Споразум“ 18 новинара, чланова тог Удружења, који су се јавно именом и презименом успротивили његовој константној злоупотреби тог струковног новинарског удружења у политичке и друге сврхе, ТАКОЗВАНИМ новинарима.

Већина оних које је Ничић скандалозно назвао тзв. новинарима имају вишедеценијско искуство у новинарству и бројна признања, а неки су се бавили новинарством и пре него је Ничић и рођен.

Ничић се усудио да чланове УНС-а са Косова и Метохије дели на новинаре и оне који по његовом мишљену то нису, и које назива такозваним новинарима, само зато што се нису сложили са његовим саопштењем, које је потписао у име свих чланова УНС-а са Косова и Метохије.

Етикетирани новинари су мишљења да то није у складу са новинарским кодексом и етиком, и оним што би требало да ради као председник свих новинара, чланова УНС-а са Косова и Метохије, а не само оних који слепо слушају његова упутства.

"Стога, они које је Будимир Ничић назвао тзв. новинарима оштро протестују и траже оштро реаговање руководства Удружења новинара Србије и осталих колега, а све у циљу заштите новинарске професије и достојанства оних који се на Косову и Метохији баве овим тешким послом, било да су новинари или, како Ничић каже, тзв.новинари", каже се у саопштењу 18 новинара који су још једном прозвани од стране Будимира Ничића.

Да подсетимо, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић посетио је 24. децембра прошле године Лапље Село, где је новинарима рекао да ће истога дана, поводом Божића по грегоријанском календару, посетити Јањево.

Посета Јањеву, међутим, није реализована због тога што директор Канцеларије за КиМ није добио затражену полицијску пратњу, а новинари на терену су у реалном времену обавештавани о свему што се догађа, тако што су информације од стране представника Канцеларије за КиМ достављане дописнику Тањуга Жељку Тврдишићу, који је био на лицу места.

Недуго потом је на веб-сајту УНС-а објављено заједничко саопштење УНС-а и ДНКиМ у којем се од Ђурића тражи извињење због чињенице да су новинари у Јањеву чекали два сата по хладноћи и били ускраћени за очекивану изјаву. У истом саопштењу је Ђурићу замерено и због тога што је претходне вечери у Грачаници организовао пријем за новинаре албанских редакција.

Канцелерија за КиМ је потом, истога дана, изразила жаљење због тога што су новинари у Јањеву били изложени непријатности, али и затражила јавно извињење аутора саопштења из УНС и ДНКиМ који су Ђурића оптужили за „понижавајућ однос према новинарима“, свесно пренабрегавајући чињеницу да је отказивање посете Јањеву било изнуђено ускраћивањем полицијске пратње.

Канцеларија за КиМ је том приликом изразила уверење да поменуто саопштење не одражава став УНС-а са којим Канцеларија за КиМ има сталну и професионалну сарадњу.

"Питамо особе које инструментализују УНС и ДНКиМ, покушавајући да компромитују институције сопствене државе: да ли смо криви што нас је косовска полиција спречила да посетимо Јањево? Зато од аутора саопштења, који се крију иза струковних организација и који таквим својим понашањем компромитују удружења и професију, тражимо јавно извињење", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Затражено извињење из ДНКиМ је изостало, а наредног дана, 25. децембра, група од 18 новинара чланова УНС-а са КиМ је затражила да се утврди ко је без њихове сагласности и у чије име неосновано напао Ђурића.

„Будући да саопштење није потписано именом и презименом, претпостављамо да је реч о непоштеном покушају да се став појединца или мање групе колега представи као став читавог чланства. Ми доле потписани новинари питамо ДНКиМ да ли је прави тренутак да нападамо представнике институција Србије који својим максималним залагањем и напорима помажу српском народу у покрајини, укључујући и новинаре, бране интересе и чувају институције Републике Србије“, навела је група новинара, која је затражила и да се преиспита легитимитет руководства ДНКиМ.

Председник ДНКиМ Будимир Ничић, иначе дописник „Гласа Америке“, није се извинио нити пружио било каква објашњења, а уместо тога је захтев 18 својих колега оценио као „жалостан“, наводећи да је реч о новинарима који плату примају из буџета Републике Србије.

Да је јавност на правилан начин схватила шта се крије иза неумесне реакције УНС-а и ДНКиМ, осносно неименованих појединаца у тим удружењима, потврђује и оцена Раде Трајковић, која је рекла: „Господин Будимир Ничић врло често користи две позиције (ону у ДНКиМ и дописничку) да оно што се њему не допада из приватних и личних антагонизама провлачи и кроз амерички државни медиј, кроз Глас Америке, и на тај начин покушава да политички дискредитује и етикетира људе“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси