Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и ДНКиМ: Одговорност за незаконит избор директора канала на српском Радио-телевизије Косова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

05. 07. 2016.

УНС и ДНКиМ: Одговорност за незаконит избор директора канала на српском Радио-телевизије Косова

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) тражи смену одговорних за кршење закона при избору директора канала на српском језику Радио-телевизије Косова (РТК2).

УНС на Косову је Борд РТК на време упозорио и протестом указао члановима Борда на неправилности у избору директора РТК 2. Упрокос томе, Борд РТК свесно је прекршио Закон о РТК и на функцију директора РТК2 изабрао кандидата који  не испуњава законске услове за ту позицију, што је потврдила и инспекција Министарства за рад у Влади Косова која је, на основу жалбе једног од кандидата, донела одлуку о поништењу конкурса за директора овог канала.

УНС и ДНКиМ подсећају да, по Закону о РТК, Борд формира ad hoc групу која има задатак да том истом Борду предложи кандидате за директора канала на српском језику, а чију већину треба да чине представници српске заједнице, медијски експерти и истакнути представници цивилног друштва, што није поштовано.

УНС и ДНКиМ и овом приликом подсећају да захваљујући својевременом пристанку политичких представника Срба на Косову српска заједница није добила независтан канал на матерњем језику, а зашта су се УНС и ДНКиМ изборили приликом преговора у Бечу 2007. године. Право на независан телевизијси канал који би својим сигналом покривао целу територију Косова и Метохије гарантовано је и Уставом Косова. Насупрот томе, донет је Закон о РТК2 који институцијама Срба на Косову не обезбеђује самостални избор менаџмента, управљање каналом и независно финансирање.

УНС и ДНКиМ траже од политичких представника косовских Срба, институција државе Србије и међународних организација да се изборе за реализацију Уставом гарантованих права српској заједници на независни телевизијски канал.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси