Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  „Поново отимају наше колеге“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

26. 11. 2016.

Извор: www.radiokim.net

„Поново отимају наше колеге“

„Наставићемо са постављањем спомен обележја на свим местима где су наше колеге нестајале, од Приштине и Вучитрна па све овде до Ораховца“, казао је новинар Живојин Ракочевић након обиласка места где је поново уништена плоча несталим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу.

 

Обележје отетим и несталим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу поломљено је до земље и однесено, утврдили су чланови УНС-а након посете месту где се отмица догодила 1998. године.

„Власти и надлежни не раде ништа да уклоне људе који руше и отимају из нашег друштва. Поражавајуће је да нико из косовске власти до сада није осудио скрнављење овог обележја. Ми ћемо наставити да постављамо табле али је крајње време да косовске власти и међународна заједница схвате да се људи који ово раде морају пронаћи“, рекао је испред Удружења новинара Србије Будимир Ничић.

Табла на којој на српском и албанском језику пише „Тражимо их“, до сада је пет пута однесена и уништена.

Последњи пут УНС и ДНКиМ таблу су поставили 21. августа ове године након чега је она оскрнављена али није однесена и до краја уништена.

„Сваки пут када поруше ово обележје они отму поново Ђуру Славуја и Ранка Перенића. Они поново отворе ране њиховим породицама. Наставићемо са постављањем ових обележја на свим местима где су наше колеге нестајале, од Приштине и Вучитрна па све овде до Ораховца“, рекао је новинар и публициста Живојин Ракочевић.

"Екипа ТВ Мост је пре два дана посетила Велику Хочу. Плоча је била ту, свратли смо да је видимо. Све наше екипе када дођу у Хочу обиђу ово место јер знамо да се обележје из године у годину уклања“, рекла је новинарка ТВ Мост Јасмина Стојковић.

На рушење обележја до сада није било реакције ни албанских политичара ни колега новинара што је пораз како за друштво тако и за професију.

Канцеларија за КиМ: Коме смета подсетник на двоје невиних?

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је осудила поновно рушење спомен-плоче новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу.

“Пети пут су вандали уништили једно спомен-обележје, а да полиција није ни прстом мрднула да то спречи или пронађе починиоце, иако смо сигурни да би, да постоји воља надлежних органа, одговорни могли да буду идентификовани одмах”, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Канцеларија се пита коме осим злочинцима и онима који деле злочиначке вредности може да смета подсетник на двоје невиних људи и један нерасветљени злочин.

“Рушењем споменика жртвама отмице заправо се диже споменик отмичарима, а злочин установљава као позитивна друштвена вредност, а сви који данас ћуте и ништа не предузимају овим поводом треба да се запитају да ли желе да живе у друштву у којем је злочин врлина”, закључује се у саопштењу.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

27.11.

2016.

Сања [нерегистровани] у 10:45

Туга и бол

Тешко је кад нељудима сметају спомен плоче и надгробни споменици. Не могу ни да замислим колико им онда сметају људи!
Наставите , и желим вам и надам се да ћете упркос свему наћи људе, колеге који ће апеловати на свој народ да се тако што више не чини.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси