Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС на Косову се жалио Независној комисији за медије и Савету за штампу због текста РТК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

27. 01. 2017.

Извор: УНС

УНС на Косову се жалио Независној комисији за медије и Савету за штампу због текста РТК

Удружење новинара Србије на Косову се жалило Независној комисији за медије и Савету за штампу Косова на текст "Dekonspirohet rrjeti i spiunazhit rus në Kosovë" објављен на сајту Радио-телевизије Косова.

У непотписаном тексту објављеном 18. јануара, стоји да „на Косову постоји мрежа сарадника Руске федерације“, наводе се имена и презимена наводних сарадника и тврди да је међу њима и новинар ком су објављени иницијали. Текст се позива на податке Обавештајне агенције Косова који су наводно јавно објављени крајем 2016. године.

С обзиром на то да овакав извештај није објављен на сајту Обавештајне агенције Косова, Удружење новинара Србије затражило је од ове агенције, на основу Закона о увиду у јавна документа, извештај на који се РТК позива.

У жалбама Независној комисији за медије и Савету за штампу Косова указује се на кршење закона, етике и професионалних новинарских стандарда.

„Сматрамо да је са новинарством неспојиво објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина. Осим што крши професионалне стандарде РТК овим текстом и прилогом у емисији Монитор подстиче насиље и позива на линч и убиство поменутих људи“, стоји у жалби Независној комисији за медије.

У тексту је, навео је УНС на Косову, повређен члан 3 Етичког кодекса за пружаоце медијских услуга – објављивање штетног и увредљивог садржаја, члан 6 – непристрасност и тачност вести, члан 7 – поштовање приватних права, као и претпоставка невиности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси