Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  ЕУ на Косову изражава забринутост због мањка транспарентности у процесу измене Закона о РТК, позива на отвореност за јавне консултације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

27. 01. 2017.

Извор: Канцеларија ЕУ на Косову

ЕУ на Косову изражава забринутост због мањка транспарентности у процесу измене Закона о РТК, позива на отвореност за јавне консултације

Канцеларија ЕУ на Косову/специјални представник на Косову изражавају забринутост због недостатка транспарентности у процесу измене Закона о Радио-телевизији Косова (РТК) и усвајањем предлога измена од стране скупштинског Одбора за медије без присуства јавности и без дискусије.

ЕУ позива Скупштину да јавности омогући да учествује у расправи о изменама, у складу са принципима доброг демократског управљања, Споразумом о стабилизацији и придруживању (ССП) између Косова и ЕУ, као и Планом европских реформи, који има улогу механизма примене ССП.

ЕУ поздравља чињеницу да су Влада и Скупштина Косова, упркос значајном кашњењу, испоштовали одредбе Закона о РТК из 2012. године у коме се наводи да ће решење за финансирање РТК бити нађено пре свега кроз претплату и друге независне изворе финансирања (чл. 21). 

Међутим, ЕУ, која није имала увид у званичну копију предлога измена и допуна Закона, је обавештена да ће државни буџет остати значајан, ако не и de facto примарни извор финансирања јавног емитера. Такав развој догађаја би, дугорочно, могао онемогућити уредничку и финансијску независност РТК, посебно у ситуацији када се не зна како је уређена наплата таксе за претплату.

ЕУ стога позива Скупштину, као заступничко тело грађана, да створи простор где би јавност могла да разговара о овом питању и у свакој фази припреме измена закона о РТК.

Ово би омогућило да све стране дају свој допринос процесу измена како би промене дале Радио-телевизији Косова механизме обављања своје улоге независно од било каквих неприкладних утицаја, а у корист народа Косова коме би требало да служи.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси