Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Косовски тужилац: Проблем је име "Удружење новинара Србије"; Будимир Ничић: То је дискриминација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

03. 11. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Косовски тужилац: Проблем је име "Удружење новинара Србије"; Будимир Ничић: То је дискриминација

Изјаву косовског тужиоца Бесима Кељмендија да ће о изменама Кривичног закона разговарати са председником Асоцијације новинара Косова, председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић оценио је дискриминацијом УНС-а које такође постоји и регистровано је на Косову.

Тужилац Кељменди одговорио је да нема дискриминације, већ да постоји проблем са називом удружења јер он „не зна да ли се ради о удружењу новинара из Србије или удружењу српских новинара са Косова, као и да мора да поштује институционалну хијерархију и институцију у којој ради“.


„Оно што је господин Кељменди рекао је чиста дискриминација од стране Тужилаштва, и то не први пут. Рекао је да ће да разговара са господином Шкељћимом Хисенајом о идеји промене закона, да се новинари третирају као службена лица у Кривичном закону Косова, а господин Кељменди сигурно зна, ако није знао, сад је чуо, да на Косову постоји још једно удружење које окупља српске новинаре. Имамо 150 чланова, регистровани смо при инситуцијама Косова и имамо сертификат.

Рекли сте да сте од удружења тражили податке о нападима на новинаре  протеклом периоду. Од нас те податке нисте тражили, тако да ја мислим да сте три пута учинили некакав вид дискриминације и према Србима и према српским новинарима“, рекао је Ничић на трибини коју је јуче у Приштини организовао ОЕБС поводом Међународног дана некажњивости злочина над новинарима.

Бесим Кељменди рекао је да има сертификат о коме говори Ничић и да на њему пише „Удружење новинара Србије“.

„Ако ја организујем догађај, моје правило је да не могу да позовем Удружење новинара Србије, у томе је разлика. Када би било Удружење српских новинара на Косову, то би било нормално и не би било проблем. Назив је проблем. Није проблем да ли се ради о Ничићу или Бесиму, међутим, с институционалног аспекта, ја морам да поштујем институционалну хијерархију и институцију у којој радим. Назив је проблем“, рекао је Кељменди.

Он је додао да није тачно да државно тужилаштво ово чини да би некога дискриминисало.

„Разумем да сте регистровани у министарству, драго ми је што јесте и ми ћемо сарађивати са вама. Око тога нема проблема“, рекао је Кељменди.

Преставник ОЕБС-а на Косову Дане Коруга рекао је да ОЕБС сматра да би оба удружења требало да се укључе у свим аспектима која се тичу новинарства.

„Имајте на уму, без обзира на назив, да је удружење регистровано на Косово и да је ово правни документ“, рекао је Коруга Кељмендију.  

Ничић: Ниједан расветљен напад на новинаре у последње две године

„У 2017.  години није забележен ниједан случај напада на српске новинаре на Косову“, рекао је Ничић и додао да постоји низ напада током претходне две године који нису расветљени и где починиоци нису кажњени.

"Имамо некажњене нападаче на екипу ТВ Мост и радио Грачанице. До данас није откривено ни ко је пуцао на просторије портала КоССев у Северној Митровици. Нису кажњени ни нападачи на четворо наших колега пре две године, током протеста Самоопредељења у центру Приштине. Пре две године запаљен је аутомобил новинарки КоССева Невенки Медић у Северној Митровици", рекао је Ничић.

Осврћући се на податак ОЕБС-а да је у њиховом региону, који обухвата 57 земаља, укључујући земље ЕУ, у протеклих 20 година убијено 220 новинара, Ничић је подсетио да је од 1998. до 2005. на Косову убијено и киднаповано 14 новинара.

"Оно што је најгоре, на нивоу ОЕБС-а у овом региону је да је 90 одсто починилаца остало непознато. Код нас је 100 одсто убица и киднапера остало непознато," казао је Ничић, наводећи да је сигуран да ни у једној земљи Европске уније не постоји 14 случајева убијених новинара, а да ниједан није решен. 

"Помињем ЕУ, јер она на Косову има најскупљу мисију у историји ЕУ - мисију ЕУЛЕКС-а, задужену за владавину права. Дакле, ако је нешто скупо, обично кажу да је то и добро. Па ако ми овде имамо добре ЕУЛЕКС полицајце, судије, тужиоце, правнике, стручњаке, како је могуће да нису решили ниједан случај од ових 14?," упитао је Ничић.

ЕУЛЕКС је, додаје, до пре две године имао само један од ових случајева у својој бази података.

"Како да они решавају те случајеве кад не знају ни који су, ни шта су? Само за један случај се води истрага, у свим осталим случајевима су истраге затворене," рекао је Ничић, подсећајући да се ни у једном извештају ЕК-а о напретку Косова не помиње питање новинара.

"Кажу да имамо најбољу полицију у региону. Не знам како је могуће да сви ти најбољи људи то не могу да реше", рекао је Ничић и додао да то шаље поруку "да су напади на новинаре дозвољени, да могу да остану некажњени."

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси