Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Уредница КоССев-а: Портал на црној листи Српске листе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

23. 11. 2017.

Извор: insajder.net

Уредница КоССев-а: Портал на црној листи Српске листе

Уредница портала КоССев Татјана Лазаревић рекла је данас за Инсајдер да Српска листа, полиција, па и локалне институције са севера Косова дискриминишу овај портал тако што новинарима не достављају информације, не одговарају на позиве и мејлове и не позивају новинаре на догађаје.

Како је рекла Лазаревић, КоССев је на "својеврсној црној листи Српске листе" већ дуже време.

"Када је на чело српске листе дошао градоначелник Горан Ракић, Српска листа је почела да бојкотује КоССев. Чак имам поруку од њега, у којој ми је написао да ће се наставити пракса бојкотовања КоССев-а", рекла је уредница овог портала.

Како каже, портал бојкотују шеф Српске листе за сарадњу са медијима и цивилним друштвом Игор Симић и министри у косовској влади који су чланови Српске.

Симић: Нисмо у обавези да обавештавамо КоССев

Како је јуче објављено на порталу КоССев, Игор Симић месецима не одговара на телефонске позиве и мејлове ове редакције. На јуче организованом округлом столу на којем је представљен извештај о Заједници српских општина, новинарка КоССев-а је питала Симића зашто не комуницира са њима од средине јула. 

"Ја да сам на месту КоССева, ја бих се питао како је могуће да Српска листа сарађује са преко 270 медијских кућа, а нема сарадњу са вама", одговорио је Игор Симић.

Како КоССев подсећа, последња изјава коју је Игор Симић дао том порталу била је током његовог одборничког мандата у Скупштини општине Северна Митровица, 2016. године, када је потврдио и коментарисао свој прелазак из ГИ СДП Оливера Ивановића у Српску напредну странку.

"Након што је именован за шефа за сарадњу са медијима, Симић од тада није одговорио ни на један телефонски позив нити упит писаним путем", наводи се у тексту КоССев-а.

Упитан о наводима уреднице портала КоССев, Симић је за Инсајдер рекао да је КоССев у регистрован као невладина организација и да Српска листа као политички субјект није у обавези да обавештава невладине организације о раду политичке партије.

"Када бисмо то урадили, морали бисмо да обавештавамо све невладине организације о раду. А мислимо да није коректно да обавештавамо само њих, а не и све остале", рекао је Симић.

Он је додао да су наводи КоССев-а ствар "личног анимозитета према њему лично" и да је Српска листа и више него отворена за сарадњу са медијима.

НУНС: Српска листа да престане са дискриминацијом новинара и медија

Независно удружење новинара Србије (НУНС) данас је најоштрије осудило дискриминаторско понашање Српске листе према новинарима и медијима.

"НУНС позива руководство Српске листе да се јавно извини новинарима и јавности због крајње неодговорног и увредљивог понашања Игора Симића, задуженог за сарадњу те странке са медијима и посланика у Скупштини Косова", наводи се у саопштењу.

Како НУНС додаје, "Игор Симић од средине јула ове године практично бојкотује медије, посебно информативни портал КоССев са седиштем у Косовској Митровици који је за непуне четири године рада постао један од водећих медија на српском језику".

Лазаревић: Симић треба да сарађује и са цивилним друштвом

Поводом објашњења Симића, уредница КоССев-а је навела да су независни и мали медији на Косову углавном регистровани као невладине организације и да Симић сарађује са некима од њих.

Она је подсетила да се Симић шеф Канцеларије Српске листе за медије, али и за цивилно друштво.

"То, дакле, подразумева и сарадњу са цивилним организацијама. Најстрашније ми је да јавна личност одбија да сарађује цивилним друштвом као политички представник", рекла је Лазаревић.

Она је нагласила да је КоССев део новинарске професије иако је регистрован као НВО.

"Ми смо чланови два новинарска удружења и сви имамо новинарске биографије, то се јасно се види на основу четири године постојања да смо медиј", закључила је Лазаревић.

И полиција и локалне институције избегавају комуникацију Како је Татјана Лазаревић рекла, бојкот Српске листе није једини са којим се портал суочава. Према њеним речима, и локалне институције избегавају комуникацију са њима од средине маја ове године.

"Пре свега мислим на локални привремени орган општине Косовска Митровица и то је попримило тако драстичне размере бојкотовања, да то чак чине и оне службе које се не баве политичком делатношћу, као на пример Служба за спорт, Служба за културу, Специјална школа, образовне институције… Ту смо скинути са свих сервисних информација", рекла је Лазаревић.

Она је додала да из разговора са запосленима у институцијама зна да би их позвали на догађаје, али да су под притиском.

"Забрањено им је и било какве информације да нам шаљу", навела је Лазаревић.

Како каже, тај бојкот се после пренео и на представнике косовске полиције у Косовској Митровици, која формално нема везе са Српском листом.

"Ја сам месецима покушавала да упозорим Приштину да је недопустиво да се прекине веза између полиције на северу и нас као медија, да је јако важно да имамо отворен канал комуникације. Све то се манифестовало тако што нам се нису јављали када их позовемо или прекидају везу, не одговарају нам на мејлове…", рекла је Лазаревић.

Она је, присећајући се инцидента из јуна 2015. када је испаљено 11 метака на канцеларије КоССева, рекла да је "утешно док је у питању само бојкот".  

"Утешно је, врло иронично да се изразим, док је сада само у питању бојкот, док се не пређе на физичке нападе и претње", рекла је Лазаревић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси