Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  „Бели божур“ Ненаду Максимовићу, „Црни божур“ остао неуручен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

11. 01. 2018.

Аутор: М. Симић Извор: УНС на Косову

„Бели божур“ Ненаду Максимовићу, „Црни божур“ остао неуручен

Директору НВО Центар за мир и толеранцију Ненаду Максимовићу данас је у Дому културе у Грачаници уручено признање „Бели божур“ за најбољу сарадњу са медијима у 2017. години. „Црни божур“ остао је неуручен пошто се представници добитника, Српске листе, нису појавили на додели.

„Мислим да је Ненад Максимовић ове године заслужено добио признање и он треба да послужи као пример и за остале, на првом месту за доносиоце одлука. То је пре свега пример одговорности и према јавности, али и према комплетном друштву и проблемима са којима се оно суочава“, казао је на церомонији доделе Божура председник УНС-овог огранка на КиМ Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић.

Захваљујући се на награди и одајући признање медијима на послу који раде Ненад Максимовић је рекао да је сасвим нормално да неко ко је на себе преузео обавезу да се бави друштвено одоворним питањима има обавезу према медијима и према људима са којима ради.

„Међутим код нас је нормалан начин рада и доступност медијима и заједници постала нешто што се доживљава као екстреман чин и изузетна осетљивост. Надам се да ће уместо мене следеће године ову награду примити и нека институција или политичка партија. Радићемо на јачању политичког плурализма јер ово друштво, нажалост, постаје друштво једноумља, а друштво једноумља је друштво безумља. Обавеза свих нас је да се боримо против тог безумља и да неслагањем дођемо до мало бољих решења за све нас“, навео је Максимовић.

Српска листа, која је највећа српска политичка организација која има своје представнике у институцијама Косова, одбијала је, према образложењима чланова, у 2017. години сарадњу са већином медија на Косову, те се с времена на време јавности обраћала путем саопштења за јавност игноришући или одбијајући скоро у потпуности гостовања и позиве медија.

„Црни божур“ је припао представницима ове листе који се нису се појавили на додели.

„Када је реч о Црном божуру мислим да су, осим Далибора Јевтића који је део Српске листе, сви остали који припадају тој политичкој партији и који су носиоци неких политичких позиција дали ороман допринос да Срспка листа ове године, рекао бих заслужено, добије Црни божур“ истакао је председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић.

Члан суда части УНС-а Горан Аврамовић наласио је да је реч о бојкоту медија и злоупотреби медија путем саопштења.

„Бојим се да долазимо у ситуацију која није добра, те да је ово начин да симболом покушамо да сви заједно превазиђемо ово и да евентуално наставимо да радимо у некаквим нормалнијим и срећнијим условима. Ако наставимо овако нећемо имати још много времена пре него што дефинитивно подвучемо црту и урадимо оно што не би требало да радимо као новинари али што као људи морамо да закључимо, а то је да су косовски Срби и ми као интегралан део друштва косовско-метохијских Срба колатерална штета процеса који се дешава између  Београда и Приштине“, рекао је Аврамовић.

Бели и Црни божур Друштво новинара Косова и Метохије установило је 2014. године са намером да укаже на позитивне примере и проблема у сарадњи институција на Косову са медијима у њиховој заједничкој мисији обавештавања јавности и транспарентности у раду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси