Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Будимир Ничић: Институције на Косову да убиства и прогоне новинара третирају посебно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

14. 05. 2018.

Извор: УНС

Будимир Ничић: Институције на Косову да убиства и прогоне новинара третирају посебно

“Најгоре је када новинари престану да причају о својим жртвама-онда је крај свега. Срећом, код нас на Косову то није случај. Причаћемо, питаћемо и наставићемо потрагу све док институције не буду почеле да убиства, нападе и прогоне новинара третирају посебно”, рекао је председник Удружења новинара Србије (УНС) на Косову Будимир Ничић на “Медијској конференцији Југоисточне Европе” одржаној 10. и 11. маја у Струги у Македонији.

“У тој борби смо заједно са колегама из Асоцијације новинара Косова и делимо исти циљ–хоћемо да знамо шта се десило са нашим колегама, хоћемо да виновници одговарају за своја недела”, рекао је Ничић и подсетио да је у периоду од 1998. године до 2005. године на Косову отето и убијено 15-оро новинара и да је само један случај расветљен.

Председник УНС-а на Косову је указао и на тежак економски положај српских медија и новинара.

„Имамо неколико медија који се финансирају из српског и косовског буџета, док остали опстају кроз пројектно финансирање, које обично траје неколико месеци. Дакле, пројектно финансирање даје могућност медијима само да опстану на папиру и на броју, а никако могућност за даљи развој и напредовање”.

 Посебан проблем српских новинара, истако је Ничић је право на употребу српског језика.

„Ситуација се побољшала последњих година, али још увек имамо бројне догађаје које организују институције где немамо превод на српски језик”, рекао је Ничић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси