Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Чолаку: Повећан број напада на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

18. 06. 2018.

Извор: News press, www.radiokim.net

Чолаку: Повећан број напада на новинаре

Извршни директор Удружења новинара Косова Петрит Чолаку рекао је у емисији Слободно српски да је веома важно то што је Европска федерација новинара недавно усвојила Резолуцију о несталим и убијеним новинарима на Косову, којом се тражи ефикасна истрага о убиствима и киднаповањима 14 српских и албанских новинара и медијских радника на Косову у периоду од 1998. до 2005. године. Он је казао да је најважније да пре свега породице, али и јавност, сазнају истину о несталим и убијеним новинарима.

“Прошло је скоро двадесет година и те породице су изгубиле поверење у ову правду и овај систем. Верујем да је ова резолуција добродошла. Ми смо као Асоцијација новинара на Косову већ добили уверавања од стране шефа тужилаштва у Приштини Александра Љумезија да за тужилаштво ови случајеви нису затворени. Значи кад год се појави неки сведок или доказ они ће одмах покренути истрагу“.

Чолаку је истакао да је веома значајно то што су предлог резолуције заједно поднела новинарска удружења из Приштине и Београда: Удружење новинара Србије, Удружење новинара Косова, Независно удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије.

“Наше Удружење је већ трећу годину део једног регионалног пројекта, знамо колеге из Сарајева, Скопља, Београда, Подгорице, сада смо још ближи, јер смо радили пуно ствари и лично мислим да делимо исту муку и да треба да будемо солидарни“.

Чолаку је казао да је на Косову последњих година повећан број напада на новинаре и да је већина случајева остала нерасветљена. По његовим речима само у првих шест месеци ове године било је 12 напада на новинаре на Косову.

“Већина тих случајева је под истрагом. Нажалост, казне за нападаче су веома благе, минималне и можда то даје подршку другима да нападају новинаре, сниматеље и све друге раднике у медијима. Њавише је условних казни, рецимо четири месеца за физички напад на новинара. На пример, за напад на нашег колегу Вехбија Кајтазија, тај човек који га је напао је знао да је он новинар, претукао га је у центру града и добио је само четири месеца условног затвора“.

Чолаку сматра да сами новинари и медији, као и Међународна заједница, пре свих Европска унија, морају више да раде кад је у питању безбедност новинара и услови њиховог рада.

“Ми новинари морамо више да причамо и пишемо о томе, да истражујемо. Такође Европска унија мора и треба да учини више да заштити новинаре и побољша медијима боље услове за рад. Они знају каква је ситуација на Балкану у вези са слободом медија и сигурности новинара. Мислим да би требало да буду активнији на Косову, са више пројеката и више организација“.

По речима Чолакуа услови рада албанских новинара и медијских радника на Косову, посебно у приватном сектору, су веома лоши, пре свега у економском смислу. Многи новинари, како каже, раде без уговора, а плате су им веома ниске и нередовне.

“Пре две године је спроведена једна анкета и статистика је показала да су плате новинара, уредника и медијских радника у приватним медијима од 200 до 500 евра и мислим да је тако и данас, ништа се није променило. Дакле просечна плата је од 250 до 300 евра. Нас су контактирале и поднеле жалбе многе наше колеге новинари и сниматељи који нису примили плате рецимо по неколико месеци, а неки од тих случајева су и на суду“, рекао је у емисији Слободно српски извршни директор Удружења новинара Косова Петрит Чолаку.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси