Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  "Некажњивост доводи до напада на новинаре"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

22. 06. 2018.

Извор: Радио КиМ

"Некажњивост доводи до напада на новинаре"

Иако је слобода медија на Косову заштићена важећим законом, напади на новинаре нису адекватно третирани, закључено је у Приштини на конференцији "Правни стандарди за заштиту новинара".

У 2017. години било је око 30 напада на новинаре, који су углавном нерасветљени. Посебан проблем представља неадекватно кажњавање починилаца, казао је председник ДНКиМ Будимир Ничић.

"Законски оквир није адекватан. Напади на нас новинаре се у кривичном закону третирају као напади на обичне грађане. Нису предвиђене строжије казне и није предвиђено да се ти случајеви приоритетно решавају као за случајеве осталих особа који раде посао од јавног значаја. Имамо и случајеве које застаревају", казао је Ничић.

Истог је мишљења и извршни директор Удружења новинара Косова Петрит Чолаку. Он је казао да је на Косову последњих година повећан број напада на новинаре.

"Из новог скупштинског сазива, са новим посланицима, има много више покушаја да се организују кампање линчовања одређених медијских кућа и одређених новинара. Пропратили смо пар случајева, заправо се ради о једном посланику, некадашњем новинару, који је искористио говорницу за покретање кампање линча, која је успела да оствари конкретне резултате. Један новинар је, након тога, физички нападнут прошле године у центру Приштине", казао је Чолаку.

Питање безбедности новинара је веома ургентно и важно у целом региону, казао је директор Фонда Б92 и председник Комисије за истраживање убистава новинара у Србији Веран Матић.

"Питање превенције је, када говоримо о безбедности новинара, кључно питање. Онда када се већ догоде непријатности, насиље и претње, онда често буде касно за то. Због тога је веома важно правити институције као што је код нас Радна група за безбедност новинара. Она окупља тужилаштво, полицију и новинаре на једном месту и за једним столом", навео је Матић.

Имер Мушкољај из Савета за штампу Косова казао је да је некажњивост починилаца довела до повећаног броја напада на новинаре.

"Претње су свакодневне и новинари требада их пријављују што је чешће могуће. Често чујемо у јавном мњењу да су новинари ’посебна врста’. Шта год да им се догоди, они зову полицију. Заправо, то је једини начин да иступимо напред", сматра Мушкољај.

Конференција "Правни стандарди за заштиту новинара" имала је за циљ да преиспита и оцени изазове са којима се новинари сусрећу у обављању свог посла, укључујући и правни оквир који тренутно постоји.

Конференцију је организовала мисија ОЕБС-а на Косову. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси