Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  „Бели божур“ Јану Братуу, Црни и ове године остао неуручен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

18. 01. 2019.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

„Бели божур“ Јану Братуу, Црни и ове године остао неуручен

Удружење новинара Србије на Косову уручило је данас у Дому културе у Грачаници шефу мисије ОЕБС-а на Косову Јану Братуу признање „Бели божур“ за најбољу сарадњу са медијима у 2018. години.

Брату је, према образложењу чланства, доследно оправдао улогу мисије којом руководи и својим јавним иступањима и редовним контактима са медијима показао важност сарадње са медијима и новинарима. Неоспорно је и његово залагање за решавање случајева убијених и несталих новинара на Косову. 

„Заиста сам захвалан на признању, али и помало изненађен јер сам само радио оно што је нормално радити. Људи на мојој или сличним позицијама морају бити отворени према медијима и да одговарају на њихова питања. Наравно, понекад су медији критички настројени, и некада није лако улазити у дискусију са њима. Некада чак мислимо да је критика нефер, али уколико верујемо у демократију, то је неопходно. Морамо бити одговорни према људима, морамо да покушамо да одговоримо на питања, да дамо објашњења, да исто тако одговоримо и на критике“, рекао је Брату и истакао да је у току дуге дипломатске каријере увек имао добре односе са медијима.

„Случај убијених и несталих новинара и питање безбедности новинара је питање којем приступам веома озбиљно. Ангажован сам на овом питању управо због новинара. Рад УНС-а и новинарке Јелене Петковић су учинили да се и ја више позабавим овим питањем. Без активности УНС-а, не мислим и не верујем да бисмо ми као Мисија ОЕБС-а били оволико ангажовани на овом питању“, рекао је Брату.

Чланови Удружења новинара Србије на Косову сагласили су се да се ове године, осим редовних годишњих признања, постхумно доделе признање “Бели божур“ Оливеру Ивановићу за вишедеценијску несебичну сарадњу са медијима.

Колеге су у образложењу одлуке навеле да су „у студију увек имали госта који је био спреман да говори, да без пратње и проблема стигне до свих локалних медија и јужно од Ибра“.

„Новинари знају да његов телефон за њих никада није био ван домета. Верујем да и данас многи знају тај број без гледања у именик“, речено је на уручењу.

У име Оливера Ивановића, признање је примио његов брат Мирослав.

„Неизмерно сам захвалан на признању. Сасвим сигурно могу да пренесем и захвалност свих чланова наше породице и свих сарадника са којима је Оливер радио. Не сумњам да је ваш суд исправан и јак. Оливер је човек који је схватао улогу новинара и који је користећи се медијима желео да се његова мисао и његовог окружења пласира у народ, како би се информација о животу и условима живота проширила много даље од Косова и Метохије, како би стигла и у свет. Надам се да је то оставило трага. Зову вас силом. Ви јесте сила. Мислим да је управо то оно што је Оливеру било у свести сваког тренутка и у сваком контакту с вама“, рекао је Мирослав.

Гласовима чланова Удружења новинара Србије на Косову другу годину заредом Српска листа заузела је "убедљиво прво место" на листи кандидата за "Црни божур", пошто су, по мишљењу највећег броја чланова УНС-а на Косову, представници те политичке партије "најлошије од свих предложених кандидата у 2018. години сарађивали са медијима".

У образложењу чланства УНС-а на Косову наводи се да су представници Српске листе током 2018. године одбијали сарадњу, као и гостовање на већини локалних српских медија на Косову.

Представници Српске листе, као ни претходне године, нису се појавили на уручењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси