Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Ничић: Изјава председника веома опасна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

28. 04. 2019.

Извор: Н1, УНС

Ничић: Изјава председника веома опасна

„Мислим да је изјава председника веома опасна по нас који радимо у српским медијима, али и за председника“, рекао је председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић, коментаришићу изјаву председника Србије Александра Вучића у Кини о медијима на Косову.

Ничић је гостујућу у емисији „Нови дан“ на Н1, рекао да је Вучић два пута поменуо медије у Кини, о агентури медијској мрежи и медијима који разбијају српско јединство, као и да су страници створили медије на Северу Косова и у Грачаници и уложили милионе долара.

„Можда председник има неке информације које ми немамо и можда је неко дао неком медију доларе за ту намену. Мислим да би председник у том случају морао да одговори ко, када и коме је за ту намену дао милионе долара“, рекао је Ничић. Додао је да зато што је Вучић помињао медије на Северу Косова и у Грачаници, може се закључити да је реч о српским медијима.

„Председник је са таквом изјавом нацртао мету скоро свим српским медијима на Косову, јер je за Српску листу гласало 45.000 људи и можда, међу тим људима постоји неко ко ће и да поверује у такву паушалну изјаву председника и да преузме ствар у своје руке да би заштитио Српску листу од разарања и урушавања угледа тако што може, на пример, да убије неког од нас, пребије, запали аутомобили или кућу“, рекао је Ничић.

Он је навео да ову ситуацију „може да искористи и ко није симпатизер Српске листе, коме се не свиђа рад српских медија“.

„Шта ћемо ако страда новинар на Северу или у Грачаници? Хоће ли Вучић рећи да је то била политичка борба?“, упитао је он.

Ничић је подсетио на убиство Оливера Ивановића када се против њега пре избора водила медијска кампањи,  као и да је након убиства саопштено да је то била политичка борба.

„Нема цртања мете никоме. То је опасан посао и шта ћемо ми, ако не дај Боже страда неки власник српског медија, или новинар са Севера Косова, или из Грачанице. Хоће ли председник да каже да је то била политичка борба? Каква политичка борба са медијима?“, рекао је Ничић.

Он је казао да постоје бројни други начини како се овакве ситуације решавају.

“Ако председник нешто зна или нека то каже јавно - тај и тај медиј је узео паре да руши углед Српске листе и он је урадио то и то. Ако неће јавно, може да позове представнике свих српских медија па да нам то каже у очи. Може и на полиграф да нас позове, пошто је то сад постало популарно. Aко неко сматра да је неки новинар или медиј прекршио кодекс, спроводи кампању против неког, да шири некакву пропаганду и слично, постоје регулаторна тела за то, ако је неко урадио нешто противзаконито постоје механизми како се то решава, постоји тужилаштво, суд... Постоји много начина како све то може и мора да се реши, а председник је изабрао најгори начин - етикетирам све редом, а притом не пружим ниједан доказ за то. То мислим да није у реду”, рекао је Ничић.

Говорећи о безбедности српских и албанских новинара Косову Ничић је рекао да је званичан став косовске полиције да је новинарство професија високог ризика, као и да је безбедност новинара један од главних проблема, а да се годишње десе око 30 напада и притисака на колеге.

„Имамо 14 убијених колега. Петорица се воде као нестали, у периоду од 1998 до 2005. године, од којих су седморица Срби, а седморица Албанци“, додао је Ничић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси