Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  УНС спиновањем брани провладине таблоидне медије осуђене за клевете
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

22. 10. 2020.

Аутор: Младен Саватовић Извор: Н1

УНС спиновањем брани провладине таблоидне медије осуђене за клевете

Удружење новинара Србије оптужило је Окружни суд у Цириху и Јунајтед групу (УГ) да прикривају чињенице о пресуди у којој је суд пресудио у корист сувласника Групе Драгана Шолака против телевизија Пинк, Студио Б, као и таблоида Информер због клеветања и ширења лажи. УНС је, такође, довео у питање и професионализам Јунајтедових телевизија јер су, како кажу у УНС-у, пренели саопштење УГ, а да пре тога нису имали увид у пресуду. Све то постало је убрзо "муниција" у оркестрираној кампањи прорежимских медија и скретању пажње са одлуке.

Подсетимо - одлуке швајцарског суда да ови таблоидни медији лажу. У конкурентском НУНС-у описују то једном речју - спиновање.

Вест да је суд у Цириху утврдио да су Пинк, Информер и Студио Б водили хајку против Драгана Шолака, сувласника Јунајтед групе, изазвала је велико интересовање Удружења новинара Србије, не због тога што су споменути медији опет прекршили правила професије, већ то што није објављена и сама пресуда, иако је швајцарски суд установио да је реч о грађанском спору и да би њеним објављивањем била угрожена заштита података о личности. УНС-ово инсистирање на томе да се нешто "крије", осуђени медији искористили су за релативизацију пресуде.

Пинк: Окружни суд у Цириху одбио је да...

Студио Б: ...Удружењу новинара Србије достави пресуду...

Пинк: ...којом је, како су Н1 и већина српских медија објавили...

Студио Б: ...непобитно утврђено да су Пинк, Информер и наша кућа...

Пинк: ...водили медијску кампању објављујући неистине...

Студио Б: ...о Драгану Шолаку, сувласнику Јунајтед групе.

Пинк: На питање УНС-а да ли су имали увид...

Студио Б: ...у пресуду када су објавили вест о њој...

Пинк: ...челници сајта телевизије Н1 кажу да нису...

Студио Б: ...те да је то било саопштење Јунајтед групе које су они...

Пинк: ...пренели, а које је прослеђено медијима. Очигледно је ово још један у низу доказа за изношење лажи на овој телевизији...

Све је додатно "зачинила" УНС-ова замерка што је као извор за саопштење Јунајтед групе потписан Н1, иако је у њему јасно назначено да је реч о саопштењу, као било ком другом. Председник УНС-а Владимир Радомировић чврст је у свом ставу:

"Н1 се, као и ви сада, понаша као портпарол Јунајтед групе, а интереси власника не смеју да утичу на извештавање медија".

Н1: Ја се извињавам, али да је и Влада Србије послала... саопштење ми бисмо га тако потписали.

Радомировић: Дакле, ви бисте рекли "Влада Србије је рекла то, то и то"...

Н1: Што смо и урадили...

Радомировић: Овде је ваш наслов "Швајцарски суд је рекао нешто", а ви нисте имали увид у то што је швајцарски суд рекао...

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) каже - нема ништа чудно у преношењу саопштења, већ је чудно што се неко чуди да су домаћи таблоиди изгубили негде на суду.

"Заиста ме чуди када неко инсистира на целој пресуди ако је у питању неки тај такозвани медиј са друге стране са којим ми сами знамо у новинарским и медијским удружењима колико проблема имамо", наводи Жељко Бодрожић, председник НУНС-а.

Бодрожић додаје да је реч о добро познатој појави на медијској сцени Србије - спину. "Тако се ми сад бавимо овде да ли је пресуда до краја објављена или није, уместо да се бавимо нашим акутним проблемом - а то је да су неки медији, то јест "назови медији" подивљали, да је друштво излудело више због тог манира појединих људи који раде у такозваним медијима, а који сваки дан загађују наш јавни простор", подвлачи председник НУНС-а.

Као и председник УНС-а и чланица Суда части тог удружења Љиљана Смајловић се пита да ли су тужене стране уопште учествовале у судском процесу и да ли су за њега знале. "Дакле, то је пресуда где се одлучивало на суду где је само једна страна била заступљена и ја сам стварно разочарана и у Н1 и у Нову. Морам да вам кажем, није лако уручити документа у иностранство", навела је, гостујући на Нова С, Смајловић.

Нова С: Па ми имамо документа...

Смајловић: Како је могуће да имате документа када нећете да нам покажете. -

Нова С: Како би адвокат те једне стране могао да учествује?

Смајловић: Па откуд ми то знамо, то сте нам ви рекли да је то адвокат једне стране, то је тврдња из Н1 да је једна страна ангажовала адвоката. Ја ни то нисам сигурна.

А да су све стране заиста биле обавештене и позване на суд, те да су могле да ангажују адвоката доказују одговори Минстарства правде Окружном суду у Цириху, у којима се наводи да су позиви уредно достављени.

Документа смо пробали да покажемо и председнику УНС-а.

Н1: Да ли овај документ потврђује да су били информисани о почетку поступка?

"То можете ви да тврдите, али ја не знам. Они кажу да нису, Ви ми сад показујете неки документ... ја не знам шта је то", каже Радомировић.

Н1: Како не знате шта је то? Погледајте још једанпут. Значи, пише Вам овде лепо.

Радомировић: Ја не знам шта да радим стварно... Не разумем.

Н1: Али пише Вам лепо. Значи, не можете да кажете да не разумете о чему је реч ако сам...

Радомировић: Ви ми показујете нешто из Вашег телефона да ја то видим, ја то не знам шта је...

Ни на питање да ли ће од Министарства правде тражити да потврди аутентичност докумената које смо му показали, с обзиром на сумњичавост Радомировић одговара: Не знам шта да Вам кажем више...

Георгиев: Смајловић релативизује ствари

У вези са овим случајем посебну пажњу је изазвало гостовање Љиљане Смаиловић на телевизији Нова С. Директор Newsmax adria Слободан Георгиев сматра је актуелна председница части УНС-а покушала да релативизује тему пресуде, стајући у одбрану медија које је суд у Швајцарској осудио за клевету.

"Смајловић ипак заузима одређени медијски простор који користи да релативизује ствари и да под окриљем приче о професионалном новинарству и новинарској етици запљуне и опљуне једине новинаре и медије који се у ова тешка времена на професионалан начин баве или покушавајући да се баве новинарством. Тако је урадила и данас, износећи гомилу неистина у свом наступу о томе шта је суд у Швајцарској одлучио, ко је тражио податке, ко је за шта одговоран, називајући телевизију на којој гостује "опозиционом", говорећи водитељки да ради за некаквог газду, као да су новинари нечији робови. То је, по мени, једно непримерено понашање, али ме не чуди с обзиром на то од кога долази", каже Георгиев.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси