Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  Сумњати у све али не и у власника?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

22. 10. 2020.

Аутор: Павле Косић Извор: УНС

Сумњати у све али не и у власника?

Последњих неколико дана води се јавна дискусија о пресуди суда у Цириху. Наводно, швајцарски суд је закључио да су Пинк, Студио Б и Информер „повредили права личности Драгана Шолака“, сувласника Јунајтед групе. О томе да постоји суђење и да је суд пресудио у корист господина Шолака, јавност је обавештена саопштењем Јунајтед групе.

Спорно је то што ни редакције телевизије Н1 и Нове С које су пренеле саопштење свог власника, нису имале увид у ту пресуду. И поред тога, прихватиле су га као чињенично стање. Новинарка Нове С чак поставља питање „зашто се уопште доводи у сумњу саопштење Јунајтед групе“? 

Исти они који обожавају да оптужују медије у државном власништву да не раде у интересу грађана, већ у интересу једног човека, сада су показали сво своје лицемерје. Поставља се питање: У чијем интересу ради портал нова.рс када започиње јавно блаћење свакога ко се усуди да посумња у речи њиховог власника? 

Без обзира на то да ли говоримо о Драгану Шолаку или Александру Вучићу, посао новинара је да објективно извештава јавност, а не да се ставља у улогу портпарола сопственог газде. 

Медији чији је господин Шолак сувласник, сада подсећају на професионалне пропусте оних које је он тужио. То је све легитимно, али лицемерје „независних“ не може се правдати непрофесионализмом режимских новинара. 

Можда ће се на крају испоставити да је истина све што тренутно без доказа тврди Јунајтед група, али то, нажалост, постаје мање важно. Допустите људима да виде пресуду и да је након тога слободно коментаришу. Немојте се служити методама Жељка Митровића. 

Ако већ не живимо у демократији, ако су институције „разорене“, медији су ти који имају моћ да сачувају пристојност и одговорност као критеријуме којима бисмо сви морали да тежимо. У супротном, само одрађују посао, чиме прихватају правила прљаве игре која је политика одавно наметнула. 

* Аутор је студент новинарства на Факултету политичких наука

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси