Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  РАСКРИНКАНИ: УНС позвао Н1, НОВУ И НОВА.РС да престану да крше кодекс новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

25. 10. 2020.

Аутор: Редакција Курира Извор: Курир

ОШТРА КРИТИКА МЕДИЈИМА У ВЛАСНИШТВУ ЈУНАЈТЕД ГРУПЕ

РАСКРИНКАНИ: УНС позвао Н1, НОВУ И НОВА.РС да престану да крше кодекс новинара

Удружење новинара Србије позива медије у власништву Јунајтед групе да престану да крше Кодекс новинара, али и да се одупру притиску власника. Они су упитали и по чему је то Н1, који се издаје за морални суд новинарства, бољи од провладиних медија ако и сами не поштују новинарске стандарде

Удружење новинара Србије у свом саопштењу оштро је критиковало медије у власништву Јунајтед групе - Н1, Нову и Нова.рс, због непрофесионализма и позвало их да престану да крше Кодекс новинара, али и да се одупру притиску својих власника!

Овим је потврђено оно на шта Курир упозорава јавност месецима уназад - да ови медији, који често преузимају улогу арбитра и дају себи за право да пресуђују који то медији раде у складу са кодексом, а који не, и сами не поштују новинарске стандарде, већ су практично ПР медији који раде за интересе својих власника и политичких структура које су са њима повезане!

Неспојиво с новинарством

- УНС позива новинаре и уреднике телевизија Н1 и Нова, као и портала Нова.рс, да се одупру притиску власника и да престану да својим извештавањем драстично крше Кодекс новинара. Колеге из ових медија подсећамо да је етичким кодексом прописано да „економски и политички интереси издавача не смеју да утичу на уређивачку политику на начин који би имао за последицу нетачно, необјективно, непотпуно и неблаговремено информисање јавности“ - наводи се у саопштењу УНС, објављеном на њиховом сајту, као и да су „Н1, Нова и Нова.рс прекршили етичка и професионална правила извештавајући о пресуди циришког суда по тужби Драгана Шолака против Пинка, Информера и Студија Б, као и о информацијама које је УНС објавио о том судском поступку“.

Подсетимо, Драган Шолак је сувласник Јунајтед групе у чијем су власништву Н1, Нова и Нова.рс.

- Н1 је крајем септембра вест о пресуди објавио, а да ту пресуду није видео, да би накнадно изменио вест наводећи да је реч о „саопштењу Јунајтед групе“. Према смерницама Савета за штампу, онлајн медији сваку измену у објављеном тексту морају да назначе и да наведу шта је у оригиналном чланку измењено. Када је УНС затражио пресуду од Јунајтед групе и Окружног суда у Цириху и објавио чланак да су и Јунајтед група и суд одбили да нам је доставе, медији Јунајтед групе покренули су кампању против Удружења, председника Владимира Радомировића и председнице Суда части Љиљане Смајловић - наводи се у саопштењу.

УНС још наводи да, како кажу, „тој кампањи, неспојивој са новинарством, медији Јунајтед групе обмањују саговорнике“, „прекрајају њихове изјаве, коментаришу измишљене наводе и лажно тврде да УНС ‘штити Вучићеве медије’“.

- Овде није реч о томе ко је за власт или против ње, већ о правилима новинарства. Захтев да се новинари угурају у супротстављене политичке таборе погубан је и за новинарство и за демократију. По чему су Н1 и Нова бољи од провладиних медија ако ни сами не поштују новинарске стандарде? УНС апелује на новинаре и уреднике Н1, Нове и Нова.рс да одбију захтеве власника који су супротни правилима новинарства и да не дозволе злоупотребу медија за његове пословне интересе - додају из овог удружења.

Непрофесионално извештавање 

О непрофесионалном извештавању медија у власништву Јунајтед групе, иако телевизија Н1 покушава да се постави као морална вертикала у медијском свету, Курир је више пута писао.

Можда је најдрастичнији пример непрофесионализма показан на почетку пандемије, када је извештавање Н1 деловало као да ова телевизија ради искључиво у интересу власника те медијске куће, а не општег интереса грађана.

Утисак је био и да ова телевизија користи ситуацију с коронавирусом како би допринела јачању опозиције, пре свега Драгана Ђиласа и његовог Савеза за Србију. Власницима Н1 највише би одговарало да Ђилас, као њихов политички експонент, освоји власт како би они могли да дођу до великог профита и успоставе монопол на медијском тржишту. Спрега између Н1 и Ђиласа је и те како уочљива у програму ове телевизије. Ова телевизија је, може се рећи, постала пропагандни сервис Драгана Ђиласа, јер се највећи део прилога о опозицији бави њиме - и то искључиво афирмативно - па скоро и да нема места за неке друге опозиционаре. 

ИНТЕРНА АНАЛИЗА ККР И ЦНН 

Н1 Београд необјективан

Да је Н1 необјективан, документовали су и светски стручњаци. Тако су интерне анализе о програму Н1, које је на захтев руководстава ККР и ЦНН направио стручњак из ББЦ Џејмс Хардинг, показале да уредништво телевизије „води необјективну, неизбалансирану, антивладину и антидржавну уређивачку политику информативног програма“. Овај извештај је код водећих људи из Јунајтед групе и БЦ партнерса, власника ове ТВ, изазвао велико незадовољство радом београдског Н1.

Н1, НОВА С И ЊУЗ МАКС АДРИЈА 

Радимо професионално

На став УНС јуче је реаговала телевизија Н1, док су се Нова С и Њуз макс Адрија огласили заједничким саопштењем, а сви тврде да критике не стоје и да свој посао раде професионално.

- Новинари Н1 самостално уређују програм и извештавају о догађајима у Србији, без утицаја и притисака, и имају слободу да износе своје ставове о уређивачкој политици - наводи се у одговору Н1, док су из Нове С и Њуз макс Адрије поручили:

- УНС је организација проблематичне прошлости, која је због свог подилажења властима у деведесетим остала без новинара који су имали образа и поштења и који су имали неки новинарски кредибилитет.

Саопштењем је реаговао и портал Нова.рс који је одбацио ставове УНС.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси