Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  Спор УНС и Н1: Хоће ли једна пресуда решити питање професионализма у новинарству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

25. 10. 2020.

Извор: ekonomskevesti.com

Спор УНС и Н1: Хоће ли једна пресуда решити питање професионализма у новинарству

На сајту Удружења новинара Србије управо се обећавајуће разгорева још један спор међу новинарима око питања професионализма, а поводом једне пресуде једног швајцарског суда, коју још нисмо видели.

Кад је, и ако је, будемо видели знаће се ко је у овом спору већи правни зналац и новинарски професионалац, без обзира на политичка уверења. И без обзира што могу бити на месту оцене да повод спора није вредан оволике гужве. Али, родило се, ваља га љуљати.

Спор је иницирало Удружење новинара пошто је телевизија Н1 28. септембра 2020. године објавила следећу вест:

„Због свих неистина, које се свакодневно објављују у таблоидима и на појединим телевизијама у Србији о сувласнику United Grupe Драгану Шолаку, Шолак је тужио Pink International Company д.о.о, Радиодифузно Предузеће Студио Б д.о.о, Инсајдер Тим д.о.о, који је званични власник таблоида Информера, и Драгана Ј. Вучићевића. Окружни суд у Цириху донео је пресуду којом је непобитно утврђено да је дошло до повреде права личности Драгана Шолака од стране тужених медија“.

Удружење новинара Србије, према наводима на сајту www.uns.rs, покушало је да дође до текста ове пресуде у Јунајтед Групи и у Окружном суду Швајцарске. Без успеха.

Удружење је објавило саопштење у коме, између осталог стоји:

„Удружење новинара Србије позива новинаре и уреднике телевизије Н1 и Нова, као и портала Нова.рс да се одупру притиску власника и да престану да својим извештавањем драстично крше Кодекс новинара.

Колеге из ових медија подсећамо да је етичким кодексом прописано да ‘економски и политички интереси издавача не смеју да утичу на уређивачку политику на начин који би имао за последицу нетачно, необјективно, непотпуно и неблаговремено информисање јавности’.

Н1, Нова и Нова.рс прекршили су етичка и професионална правила извештавајући о пресуди циришког суда по тужби Драгана Шолака против Пинка, Информера и Студија Б, као и о информацијама које је УНС објавио о том судском поступку. Драган Шолак је сувласник Јунајтед групе у чијем су власништву Н1, Нова и Нова.рс.

Н1 је крајем септембра вест о пресуди објавио, а да ту пресуду није видео, да би накнадно изменио вест навевши да је реч о ‘саопштењу Јунајтед Групе’. Према смерницама Савета за штампу, онлајн медији сваку измену у објављеном тексту морају да назначе и да наведу шта је у оригиналном чланку измењено. Када је УНС затражио пресуду од Јунајтед групе и Окружног суда у Цириху и објавио чланак да су и Јунајтед Група и Окружни суд одбили да нам је доставе, медији Јунајтед Групе покренули су кампању против Удружења, председника Владимира Радомировића и председнице Суда части Љиљане Смајловић“.

На овај позив, Удружењу новинара Србије отписали су новинари Н1, Нова С, НењсМаџ Адриа и Нова.рс, појединачно се потписујући под одговоре.

У тим одговорима се УНС оптужује да тако ревносно није осуђивао клевете које су таблоиди објављивали о власнику Јунајтед Групе, а председница Суда части Љиљана Смајловић се оптужује да стоји и иза председника УНС-а Владимира Радомировића и целог овог УНС-овог посла.

„Н1 позива УНС да престане са кампањом неистина против Н1 и да коначно почне да се бави заштитом оних медијских радника у Србији, који заиста јесу под великим притисцима и који несумњиво добијају инструкције не само власника, него и из врха власти и других центара политичке моћи“, саопштио на Н1.

И Радомировић и Смајловићева су усред овог спора дали изјаве медијима у власништву Јунајтед Групе, које је пренео сајт УНС-а.

„УНС штити новинаре и медијске раднике од притисака, напада и других околности које их спречавају да свој писао обављају у пуном капацитету, слободно и професионално. Драган Шолак није ниједно од та два, напротив, он је власник медија и, по Кодексу новинара, уредници не смеју да дозволе да се он меша у уређивачку политику медија. Нарочито не би смео да злоупотребљава медиј за своју личну добит и промоцију, на пример тражећи од вас да постављате оваква питања. Није посао УНС-а да брани интересе власника медија, а није ни ваш“, одговорио је, између осталог, Радомировић на питања портала Нова.рс.

„У Кодексу новинара постоји реченица да је уређивачка политика самостална и да не могу интереси газде да диктирају уређивачку политику. Разочарана сам у Н1 и Нову да нас нису обавестили о томе да нису имали увид у пресуду. Увек је дозвољено објављивање саопштења, али ред је да се каже, без обзира на газду, ми нисмо имали увид у пресуду“, изјавила је Смајловићева за Нову С.

„Да ли ви разумете да из пресуде нисмо сазнали чак ни шта је у ствари пресуда, колика је новчана казна досуђена, ни то нам није речено, не знам зашто, али у пресудама је најважније да се види чиме се суд руководио. Овде Јунајтед група неће да покаже пресуду, али жели да јој верујемо“, додала је Смајловић.

Са медијима у власништву Јунајтед Групе солидаридао се Ресорни одбор Демократске странке за информисање и Удружење Нови 6. октобар.

Демократе су осудиле „и речи и тон“ којим се Удружење новинара Србије, по њиховим речима, обрушило на новинаре и уреднике телевизије Н1 и Нова, као и интернет портал Нова.рс.

„У том тексту практично само понављају оптужбе које на рачун поменутих медија већ годинама упућује пропагандна машинерија Александра Вучића. Тиме се УНС, по ко зна који пут практично сврстао на страну владајућег режима“, оценила су демократе.

„Мислили смо да је време политичких комесара у новинарству прошло, али напад руководства УНС-а на своје колеге само због тога што другачије мисле и извештавају и нису на линији власти опомиње да нисмо изашли из тог мрачног периода“, оценио је Војин Ракић, председник Удружења Нови 6. октобар.

Расправу је с политике на суштину спора донекле вратио председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић.

„Ја сам рекао да ме чуди инсистирање колега из УНС-а на тој пресуди, она је само једна од ствари које се нама дешавају на медијској сцени. Али, с друге стране, морамо да разумемо да смо ми ђавољи адвокати, новинари су ту да постављају негативна питања… и разумем сад ове из УНС-а који питају ‘где је печат'“, рекао је Бодрожић гостујући на Н1.

Али је ипак додао: „Има много разлога да се упути такав јавни позив многим редакцијама пре него Н1“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси