Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  Грађани згрожени саопштењем УНС: Ви сте срамота новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

23. 10. 2020.

Извор: direktno.rs

Грађани згрожени саопштењем УНС: Ви сте срамота новинарства

Удружење новинара Србије (УНС) данас се огласило саопштењем, које је разбеснело многе грађане Србије. Навели су из УНС да телевизије Нова С и Н1, као и портал Нова.рс крше кодекс новинара и позвали су их да се "одупру власницима". На ово саопштење новинари, али и бројни корисници Твитера нису остали имуни, па су ово удружење назвали "злочиначким".

- Колеге из ових медија подсећамо да је етичким кодексом прописано да економски и политички интереси издавача не смеју да утичу на уређивачку политику на начин који би имао за последицу нетачно, необјективно, непотпуно и неблаговремено информисање јавности - наводи се у саопштењу УНС-а.

То новинарско удружење је оценило да су ти медији прекршили етичка и професионална правила извештавајући о пресуди циришког суда по тужби сувласника тих медија Драгана Шолака против Пинка, Информера и Студија Б, као и о информацијама које је УНС објавио о том поступку.

- Н1 је крајем септембра вест о пресуди објавио а да ту пресуду није видео, да би накнадно изменио вест навевши да је реч о "саопштењу Јунајтед групе". Према смерницама Савета за штампу, онлајн медији сваку измену у објављеном тексту морају да назначе и да наведу шта је у оригиналном чланку измењено - додаје се.

Новинарка и водитељка Н1 Наташа Миљковић позвала је на Твитеру Удружење новинара Србије "да хитно пронађе давно изгубљени компас".

- Смејем се, а плакала бих - додала је још Наташа Миљковић.

Телевизија Н1 је демантовала ове наводе УНС-а и додала да "Новинари Н1 самостално уређују програм и извештавају о догађајима у Србији, без утицаја и притисака и имају слободу да износе своје ставове о уређивачкој политици".

- Новинари Н1 позивају УНС да престане са кампањом неистина против Н1 и да коначно почне да се бави заштитом оних медијских радника у Србији који заиста јесу под великим притисцима и који несумњиво добијају инструкције не само власника, него и из врха власти и других центара политичке моћи - наводи се у саопштењу.

Са Н1 су позвали УНС и да "најзад почне да реагује на нападе провладиних медија на независне медије, што је јединствен феномен у историји новинарства, као и да јавно осуди праксу наручивања питања чији је циљ, неретко, покушај дискредитације независних медија у Србији".

Ово саопштење Удружења новинара Србије изазвало је велики бес твитераша и бројних познатих личности, па су се тако реакције низале.

Међу онима који су се огласили био је наш прослављени ватерполиста Данило Икодиновић, који је у једној реченици "све рекао".

- Ви сте злочиначко удружење, а не новинарско - написао је он.

Појединци су се питали колико је оваквих саопштења било објављивано за режимске медије, чији је главни уредник Александар Вучић.

Један твитераш се надовезао и истакао како овакво саопштење УНС-а заправо није неочекивано.

- Велики вођа је похвалио Радомировића, сада нико ко они, могу слободно да "запишавају" кога хоће, бар они тако мисле. Могу, али видећемо до кад - јасан је корисник Твитера.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси