Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  Јелена Зорић: УНС увредио редакцију Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

31. 10. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Добитница награде за етику и храброст "Душан Богавац"

Јелена Зорић: УНС увредио редакцију Н1

„Јелена Зорић је својим храбрим и етичким ангажманом током 2020. године, нарочито за време грађанских протеста почетком јула, потврдила атрибуте часног и професионалног журнализма, као и сниматељ Александар Цвркотић“, наводи се у образложењу награде „Душан Богавац“, која се у Србији додељује за етику и храброст, а која је 28. октобра додељена новинарки телевизије Н1 Јелени Зорић и сниматељу те куће Александру Цвркотићу.

За Зорић би се могло додати да је бескомпромисна, храбра и истинољубива, а они који је мало боље познају рекли би и колегијална, предусретљива и вечити позитивац. Овогодишњу награду „Душан Богавац“ добила је и редакција листа Данас, али двојац Н1 је својим професионалним праћењем јулских протеста одржао лекцију новинарства. Јелена је своју награду посветила будућим новинарима, студентима журналистике, као и свим колегама са Н1.

* Награду си посветила читавом тиму Н1 – колико је важно, посебно у новинарству, да постоји разумевање, отворена комуникација и сагласност у ставовима између новинара, уредника, директора… и свих других у ланцу креирања нечег што се зове објективно и непристрасно извештавање?

– Поштовање међу сарадницима је кључно. Н1 функционише као тим и то смо и у најкомпликованијим ситуацијама доказали. Када радим на некој причи, најважније ми је да она буде истинита, непристрасна и јасна. Важно ми је, док радим на њој, и како је доживљава сниматељ, возач, монтажер, графичар, организатор, а не само уредник. Да ли сам успешно извела задатак прва назнака стиже према реакцијама из режије од реализатора. Да прича стигне и до оних који у том моменту нису испред ТВ-а или немају Н1 највише нам помаже сјајна веб редакција. Много људи налази се у том ланцу слања приче до гледалаца и читалаца. Сви они отварају пут истини. Новинари, као што је познато, умеју да буду и нервозни некада: да ли ће прикупити све информације, да ли ће на време, поготово у дневном ТВ новинарству, стићи да ураде причу… међутим, цео тим је ту да помогне и колеге репортери, уредници, али и сви остали људи иза камере. Сви они које сам споменула помажу новинарима како би новинари помогли грађанима приказивањем истине.

* Баш у овим тренуцима Удружење новинара Србије (УНС) напада кућу у којој радиш тврдећи да власници Н1 терају новинаре да раде под притиском. Рекла си да те то вређа. Како се бранити од таквих напада?

– Не браним се, пошто то суштински не доживљавам као напад, већ како сам и рекла: увреду. Критика је заиста добродошла и од УНС-а, НУНС-а, сваког гледаоца. Критика нам помаже да радимо на себи и напредујемо. За увреде од неких гледалаца имам стрпљења, трудим се да имам и разумевања. Људи су у тешким временима, попут овог, било због пандемије или чега год неретко напети, а онда и склонији неким импулсивним моментима, па и увредама. Дужна сам да то не заборавим. Међутим, када вас колеге увреде, па још неистином покушају да деградирају ваш рад, то уме да заболи, али и мотивише да наставите да преносите истину још одлучније.

* Новинари Н1 су честа мета напада и етикетирања на друштвеним мрежама, али све чешће и у непосредном контакту. Да ли су ти напади последица етикетирања које годинама долази пре свега од високих представника власти?

– Свака власт је увек одговорна за атмосферу у друштву, па тако и за однос према новинарима. Забрине ме напад на колегу из било ког медија, не само на колеге са Н1. Увреде на рачун Н1 су, чини ми се, учесталије, баш зато што их износе и високи представници власти. Онда оне крену да се понављају као реплике из филмова. Та атмосфера је вероватно и главни разлог због ког немам друштвене мреже. Чини ми се да је потребно много нерава и умешности изборити се у полемикама, које неретко прерасту у вређање, на тим мрежама. Немам времена за то. Све што имам да кажем, кажем у својим извештајима, репортажама или емисијама које урадим. И ту се искрено веома трудим да не изнесем сопствени став, већ само информације битне за гледаоце. Интерес гледалаца не сме да трпи због увреда које фрустрирају свакога, па и новинаре.

* Колико ти је оне ноћи на београдским улицама било тешко да извештаваш, нагутана сузавцем усред масе различитих агресивних групација. О чему си размишљала у тим моментима?

– Углавном о томе да урадим посао и да гледаоцима пренесем тачно и објективно шта се дешава. Било је и, како наводиш, агресивних групација, микрофон Н1 је био ту и за њих. Занима ме мишљење свих, разлози за поступке које чине. Заправо, сматрам да има гледалаца које то занима, те сам дужна да омогућим да се чује и њихов глас. Као и глас полицајаца у тим моментима, свих присутних фракција. Моје је да им понудим да говоре за Н1, а закључке доносе гледаоци. Сузавац није пријатан, али то су ситуације које нису неуобичајене на протестима, те смо и сниматељ и ја били обавезни да се прилагодимо, радимо и пружимо стварни приказ ситуације свима који су поклонили пажњу и поверење да нас гледају.

* Док је Н1 уживо извештавао са демонстрација, на РТС-у је ишао филм са Џекијем Ченом. Шта то говори о јавном сервису? И, уопште, каква је медијска сцена Србије?

– То је питање за јавни сервис. Грађани бирају шта ће гледати, а није добро ако неко угрози такву слободу избора. Управо због таквих ситуација. Веома ми је значајно да су после те прве вечери, свих осталих вечери колико су трајали протести готово сви медији извештавали о томе шта се дешава на улицама не само Београда, већ и других градова у Србији. Имали су различите приступе у извештавању, али је слика била углавном иста на свим медијима. Дакле, могуће је.

* Шта те мотивише да се бавиш темама које свакодневно обрађујеш – криминал, корупција, манипулације власти… Делује ли ти то понекад као Сизифов посао?

– Оно што лекаре мотивише да се боре с болестима и излече пацијенте, тако и ја из перспективе новинара сматрам да је криминал болест целог друштва. Основа новинарског посла је извештавање о темама од јавног интереса. Сматрам да је истину о криминалу неопходно износити колико год да је то опасно, пошто је једини начин да се с том пошасти друштво избори тако што ће најпре сазнати истину о томе. Ако грађани знају колико је заиста криминал присутан у њиховој држави и ако им то смета, некада управо они могу да га зауставе. Како? Рецимо, на Сицилији је постојала једна од најјачих мафија икада – Коза Ностра. Нису успели да је зауставе ни полиција, ни судије, ни тужиоци, ни политичари, докле год грађани нису изашли на улице и рекли: „Не мафији.“ Управо протести грађана и одбијање приватника да плаћају мито криминалцима подстакли су власти Италије да разбију ту мафију. Данас је Сицилија позната као туристичка атракција, а не мафијашка домовина.

Новинари су дужни да буду објективни

* Често истичеш колико је објективност важна у новинарском послу. „Бити објективан новинар уопште није тешко, заправо, ако нисте објективан новинар, ви нисте новинар“, изјавила си недавно. Да ли се објективност – један од основних новинарских постулата – све више губи у нашем послу?

– Знам шта је мој и посао мојих колега, дужни смо да будемо објективни зато што смо новинари. Другачије, учили су ме, не ваља. Ипак, понављам, гледаоци су ти који доносе закључак и одлуку кога ће гледати. Избор је на њима, на нама је да им пружимо истинито и објективно новинарство. И дајемо све од себе, свакога дана, сви запослени на Н1, да им то пружимо.

Страх може и да уједини људе

* Није лако било ни под скафандером правити репортажу из ковид болнице. Да ли је то искуство променило твоју перцепцију у вези с опасношћу од корона вируса и људи који се са њим свакодневно суочавају?

– И сниматељи и ја који смо били у ковид болницама, мислим да смо постали одговорнији. Видела сам колико се муче и пацијенти, али и лекари и медицинско особље. Видела сам да страх може и да уједини људе да се снажно и заједнички боре против опасног непријатеља. Видела сам са колико пожртвованости лекари улазе у битку са ковидом и колико дају себе за сваког пацијента. Видела сам колико се радују кад је некоме боље и колико је само добро здравље довољно да се назовемо срећнима.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

31.10.

2020.

politikolog [нерегистровани] у 20:36

pojedinci nisu UNS

"Баш у овим тренуцима Удружење новинара Србије (УНС) напада кућу у којој радиш тврдећи да власници Н1 терају новинаре да раде под притиском".

Порука ауторки текста уз честитке награђеним колегама:
Појединце који наступају у име УНС- а, доносе несмотрене одлуке и пишу саопштења, не треба изједначавати са Удружењем. ОНИ су чланови организације, али нису УНС. Ваљда ће се ситуација стабилизовати, мада ни унсовци нису ових дана поштеђени салви увреда, ако ћемо судити по преписци која се води у медијима. Никоме то не треба у овим вазда смутним временима.

Одговори
суб

31.10.

2020.

KizaBG [нерегистровани] у 19:46

mrs

Ziveo N1 i Nova S svetionici slobode u Srbiji

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси