Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а 2021. године  |  „Другови чланови“: Масовне пријаве новинара за УНС, да ли се умешала политика?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а 2021. године

01. 05. 2021.

Аутор: Сања Соврлић Извор: Н1

„Другови чланови“: Масовне пријаве новинара за УНС, да ли се умешала политика?

Више од стотину новинара и медијских радника последњих дана поднело је захтеве за чланство у Удружењу новинара Србије и то колективним пријавама из неколико редакција, наводи део управе УНС-а. Волели би да је то истинска жеља за чланством, али изражавају бојазан да може имати везе са предстојећим избором руководства најстаријег новинарског удружења у Србији.

За само пар дана 150 пријава за учлањење у УНС, што је више него што се учлани за годину дана, објашњава генерални секретар тог удружења.

„Кад добијете списак на ком видите да има и ваших чланова, онда вам је јасно да је неко правио спискове, а није ни питао људе ‘да ли желиш и да ли си можда члан неког професионалног удружења?. И то је за нас, односно за мене јасан доказ да се ради о колективном учлањивању које је супротно слободи избора и слободног удруживања“, каже генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић.

Актуелни председник УНС-а, неће пред камере Н1 осим уколико није уживо, а на сајту УНС-а стоји његова изјава да је непријатно изненађен откуд члановима Управе информације које он као председник нема.

„Када бих сазнао да се у УНС ‘колективно’ учлањују запослени у Забавном програму РТС, само у жељи да учествују на Изборној скупштини УНС-а и затим се врате фестивалима и поселима, ја бих то са задовољством подржао јер је, понављам, за УНС важно да окупи што је могуће већи број професионалних новинара. Нећемо правити раздор нити разлике међу члановима, ни по ком основу, нити ћемо се делити на ‘староседеоце’ и остале“, наводи Владимир Радомировић, председник Удружења новинара Србије.

Масовније пријаве стизале су претежно из медија чији је власник бизнисмен Радоица Милосављевић или они у власништву синова директора БИА-е Братислава Гашића, каже Брајовић.

Сличну ситуацију имали смо прилике да видимо пре више од две године у Професионалном удружењу новинара Србије (ПРОУНС). Део УНС-а сумња да се у масовно чланство и предстојећи избор председника УНС-а умешало управо то удружење. Са представником ПРОУНС-а се недавно састао и Брајовић.

„Наглас је размишљао и о томе како би он могао да помогне као ПРОУНС изборима у УНС-у с обзиром да ми имамо два кандидата за председника. Ја сам се врло учтиво захвалио на таквој понуди. Ја сматрам да апсолутно нико нема право да нуди било какве ресурсе и да се на било који начин меша у изборе у некој другој организацији“, каже Брајовић.

Из ПРОУНС-а за Н1 кажу – немају коментар.

Више десетина пријава за чланство у УНС стигло је и из Танјуга. Уредница те агенције то види као начин да се осигура поштовање етичких стандарда професије.

„Учлањење у новинарско удружење обавезује новинаре да поштују Кодекс новинара Србије, који су заједно донели УНС и НУНС. Тиме се прихвата и надлежност професионалног суда части. Новинари наше редакције прихватили су мој предлог. Сваки новинар зна да се приступница за чланство испуњава лично. Мислим да је неопходно да се што је могуће више новинара у Србији и формално обавеже на поштовање професионалних и етичких стандарда наше професије. Зар не мислите да је рад по Кодексу новинара Србије највиши израз слободе професије?“, наводи Јована Јоксимовић, уредница агенције Танјуг.

Слободан Ћирић, члан управе УНС-а, подсећа да је у току предизборна кампања за руководство УНС-а.

„Бојим се да ове масовне кандидатуре из више редакција из Србије имају извесну позадину, а ви врло добро знате да у Србији ништа не може да буде без политичке позадине и бојим се да овде има чак и политичке позадине“, наводи Ћирић.

Ближи се 29. мај када ће се председник УНС-а бирати између два кандидата – Владимира Радомировића и Живојина Ракочевића. Део Управе раније је саопштио да је колективно учлањење удар на самосталност УНС-а и да може имати циљ да актуелном председнику осигура још један мандат.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

02.05.

2021.

Radoznala [нерегистровани] у 19:34

Jovana, Jovana?

Jovana Joksimović se svojevremeno odrekla članstva u UNS-u. Ne sećam se da li je lično vratila legitimaciju, pa sada konstatujem koliko je novinarski profesionalizam izmenio u biti uvaženu voditeljku, posebno od kada je napredovala u poslu. P.S. I dalje cenzurišete komentare, urednici sajta UNS-a, što vam ne služi na čast. Vrlo ste neprofesionalni, na žalost ili nažalost, kako god da je!?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси