Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а 2021. године  |  Нико не одустаје од председничке кандидатуре у УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а 2021. године

25. 05. 2021.

Аутор: В. Ристић Извор: Данас

Уочи Изборне Скупштине Удружења новинара Србије (УНС) у које се масовно учлањују

Нико не одустаје од председничке кандидатуре у УНС-у

Изборна скупштина УНС која је заказана за суботу 29. мај, биће једна од најконтроверзнијих у скоријој историји најстаријег новинарског удружења у Србији. Кандидати за председнике су актуелни председник Владимир Радомировић, и новинар, књижевник и директор Дома културе Грачаница Живојин Ракочевић.

Од када је формално по статуту УНС оспорена кандидатура Ракочевића због тога што обавља функцију директора, што је Савет за борбу против корупције оценио као „непостојање сукоба интереса“ и једна и друга страна остају при својим ставовима.

– Никаквог раскола у Удружењу новинара нема, али изгледа да неки мисле да новинарско удружење треба да буде Централни комитет у коме влада једноумље. Удружење се развија, добија нове чланове из разних медија, и либералних и конзервативних, и оних који критикују власт и оних који је подржавају. Ако погледате списак кандидата за нашу Управу, видећете да су ту новинари из целе земље и готово свих медија, укључујући и Данас – објашњава Радомировић за наш лист.

Он наводи да је „десеторо досадашњих чланова Управе, која броји 40 људи, а који не могу за своје циљеве да придобију већину у УНС-у покушало преко Агенције за спречавање корупције и њеног директора Драгана Сикимића да дискредитују органе и Статут Удружења и да новинарима покушају да наметну државног функционера за кандидата за председника.“

– Чудно је да и медији који су обично најжешћи критичари власти подржавају идеју да један државни функционер може да буде на челу највећег новинарског удружења у земљи. То би био јединствен случај у Европи – каже Радомировић.

На другој страни Живојин Ракочевић, чију кандидатуру је потписало више од педесет новинара са КиМ, али и Србије за Данас из Грачанице поручује „зар не звучи некоме смешно да некоме смета моја кандидатура за председника УНС. Како то бесмислено изгледа када човек посматра са стране.

Изгубљен је осећај за дијалог и разговор, па је неки „положај“ постао изговор да сатиремо једни друге, да фалсификујемо чињенице, да се плашимо обичних избора и да мора бити само један кандидат.“

На питање да ли ће се кандидовати упркос ставу органа УНС, који су оспорили његову кандидатуру, Ракочевић каже да он не кандидује себе него принципе који су погажени.

– Кандидујем десетине и десетине појединаца чији је глас понижен, оклеветан или спинован. Никога ни речју нисам напао, ни једним словом, а немам ни намеру, јер ово треба да буде господски процес, каже Ракочевић и упозорава на „масовно учлањивање у УНС, што је најгоре што се десило у протеклим деценијама“.

– Тај феномен није постојао ни у социјалистичкој Југославији, нема га нигде у свету. Ко сте ви да колективно учлањујете новинаре? Јављају се колеге које и не знају да су их пријавили за чланство у УНС. Изгубљена је мера и осећај за нормалност. Сад је важно да се не уништимо као личности и огадимо Удружење оним нормалним људима – каже оспорени кандидат за председника УНС са КиМ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси