Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а  |  Бранко Чечен: Јавне функције неспојиве са новинарством
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а

28. 05. 2021.

Извор: УНС

Бранко Чечен: Јавне функције неспојиве са новинарством

„Јавне функције су неспојиве са новинарством“, изјавио је данас директор Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС) Бранко Чечен, говорећи о изборима у Удружењу новинара Србије (УНС).

Гостујући на телевизији Н1, Бранко Чечен је рекао да су избори у УНС-у важни, јер Удружење има много чланова, као и имовину од које живи, али да је лоше када се колеге због избора сукобе у јавности.

„Ако већ сукоб постоји и ако ћемо да се држимо стандарда који су записани у Кодексу новинара Србије – јавне функције јесу неспојиве са новинарством. Господин Ракочевић је просто неки функционер у некој општини “, рекао је Чечен.

Коментаришући мишљење Агенције за спречавање корупције да нема никакве сметње да Живојин Ракочевић, који је као директор Дома културе у Грачаници јавни функционер, буде председник УНС-а, Чечен је навео да Агенција не уређује Кодекс новинара. „Њима се обратио неко са питањем да ли је он функционер или није. Они су рекли да јесте, али не на том нивоу да не би могао да обавља функцију. То не обавезује УНС ни на који начин, а и новинаре генерално“, рекао је Чечен.

Он је рекао да новинари морају да покажу апсолутну неутралност. „Не можеш бити неутралан новинар, а истовремено функционер и служити одређеној влади. То значи да сте службеник те владе, да више нисте неутрални јер сте плаћени од те владе“, казао је Чечен, који је додао да о томе не би требало да буде много разговора, али да уколико га буде било имамо проблем са новинарским кодексом.

Кандидациона комисија УНС-а је, подсетимо, на основу члана 20. Статута УНС-а одлучила да директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић не може да буде биран за председника УНС-а.

Агенција за спречавање корупције послала обавештење Живојину Ракочевићу у коме наводи да „нема законских сметњи да поред јавне функције директора Дома културе у Грачаници обавља дужност председника УНС-а“.

УНС је, међутим, у реаговању навео да се државна Агенција умешала у изборе у УНС-у пресуђујући ко може да буде кандидат за председника Удружења и тумачећи Статут УНС-а на начин који одговара државном функционеру и бившем члану одбора те агенције Ракочевићу. „Живојин Ракочевић је јавни функционер, што признаје и Агенција, и као такав у односу зависности од државне власти. Државним функционерима и службеницима, били они републички, покрајински или локални, није место на челу УНС-a“, навео је УНС у саопштењу.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

02.06.

2021.

Дел Бој [нерегистровани] у 15:14

Дијалог

Љиљани Смајловић и Владимиру Радомировићу господин Живојин Ракочевић, као директор Дома културе, није био споран кандидат за Управу у више наврата и за место потпредседника УНС-а (2009-2013), али је то изненада постао када није пристао уз њих. У УНС-у треба повести дијалог и искристалисати јасне критеријуме у вези са тим питањем и прецизним тумачењем Статута, како овакво питање не бисмо имали за 4 године. Подсетићу да је Ракочевића, као кандидата вратила Изборна скупштина већином гласова, на предлог самог Радомировића који је очигледно био убеђен да ће победити и хтео да једним потезом убије две муве. Стога, Живојин у овом тренутку није споран председник УНС-а. Још је мање личност која се поводи за државним директивама. Честитам Живојину избор за председника УНС-а, а Живојинове и Брајовићеве противнике да што пре обелодане доказе о издаји Србије и криминогеном понашању о чему су говорили.

Одговори
пет

28.05.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 21:42

mišljenja

niste u pravu rakočević može biti kandidat

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси