Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и ТВ Пинк (2015-2016)  |  Нападају Курир по налогу власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и ТВ Пинк (2015-2016)

08. 11. 2015.

Аутор: Екипа Курира Извор: Kурир

Нападају Курир по налогу власти

Напади телевизије Пинк и дневних новина Информер на Курир и власника Александра Родића представљају покушај власти да заустави писање Курира и разоткривање бројних афера у којима су учествовали српски и црногорски државни функционери!

У хајци против Курира Вучићевић се користи и монтираним процесом Млађана Динкића против Радисава Радића, покретача Курира, који је управо због тог скандалозног процеса и поднео кривичне пријаве против некадашњег министра финансија и лидера Г17 плус.

Наиме, циљ овог организованог напада је изнуда и контрола уређивачке политике, а у ове сврхе бескруполозно се злоупотребљавају чак и државне институције.

Повод за свакодневну хајку која се води против Курира било је објективно и професионално извештавање о протестима опозиције у Црној Гори, као и о многим незаконитим и коруптивним радњама политичара у Србији.

Иначе, ово није први пут да политички центри мочи желе да угасе Курир или да га ставе под своју шапу, не презајући чак ни од отворених претњи породици Родић и новинарима.

Радисав Родић, још ђеведесетих година нашао се на удару ЈУЛ и Мире Марковић јер су се у штампарији „АВС графика", чији је био власник, штампале независне новине попут Блиса, Данаса, Времена, НИН, Нашеборбе и Демократије.

Прогон породице се наставио нападом на Глас јавности 1999. године, када је по Вучићевом закону о информисању донето преко 50 пресуда против овог листа у покушају да се угаси. Исти образац у још драстичнијем облику применио је 2005. године Млађан Динкић, тадашњи министар финансија, који је злоупотребио Пореску управу, која је била у надлежности министарства које је водио. Фирмама породице Родић тада је издато више од 1.370 решења о наводно не плаћеном порезу и на тај начин је блокирано пословање фирме.

Циљ је било отимање компаније издавача Курира од стране највиших државних функционера и дела медија. У овој изнуди су директно учествовали уредник Драган Ј. Вучићевић и Дамир Драгић, данашњи директор Информера, који су на Александра Родића вршили притисак да Курии препусти Драгану Ђиласу, тадашњем градоначелнику 1 скривеном сувласнику Преса, у којем је Вучићевић био главни уредник.

- Све се дешавало тако да морам да будем задржан у затвору док Ђилас не преузме Курир - рекао је раније Радисав Родић, који је хапшен 2009. године.

Иначе, против Вућићевича и Драгића поднета је темељна кривична пријава поткрепљена обимном документацијом и изјавама сведока, а која до дана данашњег није процесуирана.

Послеђњи у низу покушаја дискредитације породице Родић је јучерашњи текст у Информеру, који се базира на кривичним пријавама које су одбачене као неосноване.

На МЕТИ и ЦИНС, БИРН и КРИК

 Драган Ј. Вучићевић, преко Информера, није нападао само Курир већ све слободне медије који су објављивати критичке текстове о власти. Његова мета су били и телевизија Н1, као и истраживачки новинарски портали КРИК, БИРН и ЦИНС, које је у Информеру називао евроунијатским лобистима и плаћеницима Европ ске уније.

Хапшење је увођење диктатуре

Године 2009, кад је Радисав Родић ухапшен због Динкићевог монтираног процеса, Александар Вучић је поручио да је уверен да разлог није неплаћање пореза: - Хапшење Радисава Родића, сасвим сам уверен, нема никакве везе с тим да ли је плаћао порез. Хапшење власника Курира је увођење диктатуре и медијског мрака у Србији.

Претпостављам да ту има различитих врста неправилности, али је интересантно да то никоме из власти, Г17, ДС, СПС, није сметало ни пре шест, ни седам, ни пет, ни четири, ни три, ни две године, већје засметало онда кад су схватили да, ако Курир опстане, настави да пише на исти начин, да могу глатко да изгубе изборе - говорио је тада Александар Вучић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси