Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Директор и уредник Информера хтели да згрну паре на Јужном току
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

08. 12. 2014.

Извор: Курир

Директор и уредник Информера хтели да згрну паре на Јужном току

Иако тврди да новац зарађује искључиво од уређивања дневног листа Информер, Драган Ј. Вучићевић сувласник је и фирме ХАХ, која је регистрована за техничко испитивање и анализу и која нема никакве везе с новинарством.

Ово предузеће 2012. основао је заједно с Дамиром Драгићем, директором Информера, а извор нашег листа тврди да су компанију формирали како би наводно учествовали у пројекту изградње Јужног тока. Заузврат, наводно слабо плаћени независни новинар требало би уз мало кеша за техничке анализе Јужног тока да заступа руске интересе у свом листу, у народу познатом као „службени гласник“.

Анализа квалитета

Вучко је осетио да посао у вези са изградњом Јужног тока може да му донесе много новца. Зато се са „Србијагасом“ и „Гаспромом“ договорио да му се лобирање за руске интересе и пропагирање Јужног тока исплати преко наводних послова испитивања квалитета материјала за изградњу гасовода и за тај измишљени посао требало је да добије неколико милиона евра тврди саговорник Курира из „Србијагаса“.

Он упозорава да је управо због ангажовања таквих споредних фирми чак 800 милиона евра повећана вредност пројекта градње гасоводне трасе кроз Србију који је требало да реализује „Центрогас“, ћеркафирма руског „Гаспрома“.

Ово је само једна од сателитфирми које су направљене како би се извукао новац из ове капиталне инвестиције и због којих је и вредност изградње увећана с почетних 1,4 милијарде евра на невероватних 2,2 милијарде наводи наш извор.

Билборди за Путина

Он указује да је због таквог обећања Вучићевићев Информер постао један од главних промотера Јужног тока и руских интереса.

Руси знају шта раде јер су проценили да им је јефтиније да дају Вучку да испитује квалитет материјала, иако нема појма шта је то, него да преко својих новина заступа интересе који би били супротни овој инвестицији. Наравно, Вучићевић се толико уживео да је постао већи Рус и од самог Путина, па је приликом његовог доласка лист Информер платио и поставио билборде по граду с речима добродошлице руском, а не српском председнику подсећа наш саговорник.

Душан Бајатовић

Нисам чуо за ту фирму

Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић каже да му није познато да је фирма ХАХ на било који начин укључена у послове у вези са изградњом Јужног тока.

Таква компанија ми уопште није позната. Све послове у вези с Јужним током радили су сам „Гаспром“, „Србијагас“ и мали број уско специјализованих компанија и института каже Бајатовић.

Власници без одговора

Ућутали се

Вучићевић и Драгић до закључења овог издања нису одговорили на поруке Курира ради коментара на ову тему.

Међутим, наш саговорник открива да се у „Гаспрому“ прибојавају да би Вучићевић, после краха његовог најављеног бизниса са испитивањем техничких перформанси материјала, могао да окрене ћурак и од руског лобисте постане љути противник ове земље.

Чињенице

Профил компаније ХАХ

власници: Драган Ј. Вучићевић и Дамир Драгић

регистрована: 28. 8. 2012.

делатност: техничко испитивање и анализа

број запослених: 0

уплаћени новчани капитал: по 500 динара

36.000 динара пословни приходи у 2013.

*подаци АПР

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси