Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Вучићевићу, објасни где је нестало 16 милиона €?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

12. 12. 2014.

Аутор: Милица Славковић Извор: Курир

Вучићевићу, објасни где је нестало 16 милиона €?

Гашењем дневних новина Прес, власници тог листа на чијем је челу био Драган Ј. Вучићевић, садашњи власник Информера, званог службени гласник, оставили су за собом дугове веће од 16 милиона евра.

 

„Прес паблишинг група“ је тако са својим зависним предузећима: „Прес дистрибуција“, „Прес дневне новине и часописи“, „Прес штампарија“, „ППГ онлајн“, „Бизнис новине“, „ППГ маркетинг и дистрибуција“, која су запошљавала 258 људи, у тренутку гашења имала 16,3 милиона евра дуга. У Бањалуци је „Прес паблишинг група“ имала још два привредна друштва „Прес дистрибуција“ и „НПЦ интернационал“.

Дугују и банкама

Према подацима са сајта Народне банке Србије, „Прес паблишинг група“ налази у блокади 887 дана за износ од 57.108.738,92 динара. Такође, предузеће „Прес паблишинг група Штампарија д. о. о.“ у блокади је 637 дана и повериоцима дугује 21.089.263,78 динара.

На списку поверилаца, према подацима НБС, после гашења Преса нашле су се банке на чијем челу по броју појединачних потраживања предњаче Банка Интеза и Хипо АлпеАдрија банка, али и Сосијете женерал банка, Збербанка, Прокредит банка и Комерцијална банка. Ни у једној од банака које смо позвали нису желели да дају податке о дуговању својих клијената.

Реаговао и Савет

Осим приватних компанија, „Прес паблишинг група“ остала је дужна и држави око милион евра за порез, али до данас држава није ништа предузела да та дуговања наплати. Да је то држава могла и да је требало да уради, сматра и Јелисавета Василић из Савета за борбу против корупције.

Држава, односно Пореска управа као институција која наплаћује порез била је дужна да порез наплаћује. Она је једина институција која потраживања може наплаћивати непосредно, без суда. То значи да Пореска управа издаје решење, ставља хипотеку, обезбеђује своје потраживање, врши наплату из свих средстава и то ради сама, не сметају јој судови. Плашим се да је држава, кад су у питању медији, често свесно избегавала да наплаћује порез. Ми из Савета смо тражили од Пореске управе податке да видимо од којих медија нису наплаћени порези и разлоге зашто то није урађено, али такве податке још нисмо добили. Плашим се да су неки медији намерно ослобађани пореза истиче Василићева.

Претње хапшењем

Иначе, Драган Ј. Вучићевић, познати режимски новинар и власник „службеног гласника“ званог Информер, „похвалио“ се својим сарадницима како ће баш он да ухапси Александра Родића, власника Курира! Вучићевић је на уредничком колегијуму рекао сарадницима да ће да ухапси Родића.

Вучко се хвалио уредницима јутрос на колегијуму да ће се лично постарати да власник Курира заврши иза решетака и да он то може да „заврши“ каже извор нашег листа и додаје да се Вучићевић сав унео у, како је он викао, „рат с Куриром“.

Ми смо тамо сви против тога што ради Вучићевић и трудимо се да не учествујемо у томе, иако од нас тражи да достављамо информације о Родићу. Знамо да измишља, али смо немоћни. Кад год ви нешто о њему напишете, он урла по редакцији каже наш извор, који је био на састанку.

Он истиче да се Вучићевић често консултује телефоном с неким кад пише о Родићу, али да не знају о коме је реч.

Чињенице

Дугови и губици Преса

 16,3 милиона евра укупни дугови „Прес паблишинг групе“

 1,5 милиона евра, односно с каматама два милиона евра остали су дужни предузећу „Комерц инвест“ на име градње штампарије за новине Прес

 милион евра пореског дуга остало је иза „Прес паблишинг групе“ после гашења листа Прес

 258 запослених у „Прес паблишинг групи“ остало је без посла кад је Прес престао да излази

 121.588.000 динара дуга, према подацима АПР, фирма „Прес паблишинг груп“ направила је у 2013.

 186.085.000 динара износили су губици ове фирме на крају 2012. године

 50 одсто власништва у Пресу имао је бизнисмен Мирослав Мишковић

 32 процента капитала у Пресу припадало је фирми „Медијавокс“

 6 одсто власништва у Пресу имала су физичка лица Ђоко Кесић, Сања Вучићевић, супруга Драгана Вучичевића 

Без коментара

Вучићевић ћути као заливен

Уредник Информера Драган Ј. Вучићевић, који је био ударна песница владајућег режима док је био главни уредник Преса, јуче није одговарао на наше позиве и поруке. Одговор на питање на који начин су настали дугови „Прес паблишинг групе“ од 16,3 милиона евра, као и где је тај новац нестао, до закључења броја нисмо добили.

Доказ да Вучићевић лаже

Ротографика:  Курир нам ништа не дугује!

 Да су текстови које у свом „службеном гласнику“ Информер износи власник и уредник Драган Ј. Вучићевић о Куриру и „Адрија медији Србија“ чиста измишљотина и плод бујне маште аутора, најбоље показује званична документација коју Курир поседује. Доказ да Курир никоме ништа не дугује је и допис предузећа „Ротографика“ од 10. децембра ове године. Из дописа се јасно види да се пословна сарадња између тог предузећа и „Адрија медије Србија“ одвија коректно, као и да се све уговорене обавезе реализују на време. Поред тога што се сарадња одвија на најбољи могући начин, она је, у односу на ранији период, и унапређена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси