Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

15. 12. 2014.

Аутор: Н. И. Извор: Информер

Родић под истрагом

Газда „Курира“ Александар Родић ипак није изнад закона!

 

Надлежни су, како сазнајемо, крајем прошле недеље покренули прве предистражне радње које треба да провере информације да је Родић саучесник у милионској пљачки државних банака. Такође, тврде обавештени, проверавају се и Родићеве сумњиве везе са ухапшеним тајкуном Мирославом Богићевићем с којим је 2011. под никад разјашњеним околностима тајно куповао већинске пакете акција дневних листова „Политика“ и „Вечерње новости“.

Газда у паници

Одлично обавештени извори Информера нису јуче хтели да нам откривају више детаља о овој истрази, али наглашавају да тужилаштво и полиција овога пута имају „потпуно одрешене руке“: Нема више назад!

Ситуација у којој се тиражне новине данима међусобно оптужују за тешка кривична дела и милионске пљачке мора да се разреши једном за свагда. Морамо коначно да утврдимо ко је криминалац, а ко новинар, ко је мафијаш, а ко угледни издавач. Закон мора да важи за све, без разлике рекао нам је јуче један од наших високопозиционираних извора. Александар Родић није јуче хтео да коментарише наша сазнања.

Он се, кажу његови сарадници, панично плаши истраге о милионским кредитима које су његове фирме узимале од државних банака и никада их нису враћале! Иако пред запосленима глуми безбрижност, Аца је у великом страху од те истраге. Он сада нама прича да је сумњиве кредите узимао Раја Родић и да они немају никакве везе са садашњим „Куриром“, али је чињеница да су то повезана правна лица са фирмом која данас издаје наше новине... Уосталом, да то није његов проблем, па не би пролетос јурио везе у врху власти да му се силни кредити, за које га сада дужи Развојни фонд Војводине, отпишу објашњава наш саговорник.

Према његовим речима, „други највећи Родићев проблем“ јесте тајна куповина „Политике“ и „Вечерњих новости“. Упућени, наиме, кажу да је управо Родић био главни „оперативац“ тог криминалног аранжмана, у коме је држава оштећена за више десетина милиона евра. Према доступним информацијама, током 2011. године власник „Фармакома“ Мирослав Богићевић је по политичком налогу врха Тадићевог режима, а преко својих фирми у Русији, за око 15 милиона евра од немачког ВАЦ купио већинске пакете акција у та два дневна листа.

Новац за ову куповину извучен је из Србије пљачком државних банака у Србији, због чега је Богићевић пре три недеље и ухапшен. Шира јавност је за тајну операцију преузимања „Новости“ и „Политике“ сазнала тек после смене власти 2012. године. Ипак, до данас није тачно утврђено ко је све, како, по чијем налогу и којим новцем обавио те трансакције. До данас је остало потпуно непознато и каква је тачно улога Александра Родић а у свему овоме. Да ли је био само „стручни консултант“ или један од купаца и ко је све и како платио за преузимање два дневна листа Родић и Богићевић из својих џепова или грађани Србије из државног буџета и државних банака?!

Истрага, хитно!

Сасвим је, међутим, интересантно да је бивши функционер ЛДП Зоран Остојић у Скупштини Србије још у децембру 2011. године отворено говорио о „криминалној куповини медија у режији Александра Родића“: Родић је купио уделе немачког ВАЦ у „Политици и „Новостима“ од новца који је добио од државе из фонда за помоћ медијима у кризи, чиме је држава покушала да стави медије под контролу пред изборе. Реч је о врхунски неморалној и огромној корупцији. Уместо да држава откупи уделе ВАЦ у српским медијима, она дозвољава опскурним новинама и још опскурнијем власнику, иза којих стоји врх Демократске странке, да преузму власништво у тим листовима објаснио је тада Остојић. Ове тврдње никада нису истражене. Зашто?

Родић: Амбасадори ме штите, у Србији ми нико не може ништа!

Газда „Курира“ Александар Родић тврди да ужива заштиту најмоћнијих амбасадора и да му због тога баш нико у Србији не може ништа! Саговорници Информера из Родићевог најближег окружења кажу да је он потпуно уверен да ће га западни ментори заштитити од сваке истраге, па и од оне од које највише страхује: истраге тајне куповине „Политике“ и „Новости“! Аца се редовно, бар једном у две недеље, виђа са амбасадорима Кирбијем и Девенпортом. Он нас уверава да је све под контролом и да моћни странци никада неће дозволити да он изашта буде оптужен преноси наш извор из „Курира“.

Вучићевић: Родићу, ја теби лопове, ти мени фрижидеру!

Главни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић позвао је јуче власника „Курира“ Александра Родића да конкретно одговори на конкретна питања и оптужбе:

Родићу, да ли је једна од твојих фирми узела од Металс банке три милиона евра и никада није вратила ни динар? Родићу, каква је твоја улога у тајној куповини „Новости“ и „Политике“? Родићу, какве су твоје пословне везе са ухапшеним Мирославом Богићевићем? За који посао ти је он, како си ми у више наврата рекао, дужан више од четири милиона евра?

То су, Родићу, само нека од питања на које би ваљало да одговориш. Ако нећеш у новинама, ако има правне државе, мораћеш у истрази...

А до тада, Рајин мали, слободно настави да се бавиш глупостима попут оних да сам опљачкао „Јужни ток“ преко фирме која има промет нула динара или да ми је Мишковић поклонио фрижидер!?! Лажима се нико од истине није одбранио, па нећеш ни ти. Мада, Родићу, све и да је све то што ти пишеш тачно, има један велики проблем. Родић у, ти јеси лопов. А ја нисам. И тачка.

Питања без одговора:

1. Александре Родићу, каква је тачно ваша улога у тајној куповини „Политике“ и „Новости“?

2. Александре Родићу, да ли сте ви прикривени власник ова два дневна листа?

3. Александре Родићу, одакле вам новац за преузимање акција од немачког ВАЦ?

4. Александре Родићу, да ли сте 2011. добили милионе из државног фонда за помоћ медијима?

Пајтићевци дали Родићу милионе, а сад га бране од Информера?!

У смехотресним покушајима да нападне Информер, а да себе прикаже као некакву невину жртву медијских напада, „газда Аца“ је у свом „Куриру“ објавио и допис Развојног фонда Војводине (РФВ) у коме пајтићевски директор Душан Бајић потврђује да фирме „Адрија медија Србија“ и „Курир инфо“ немају никакве дугове према РФВ!?! Курирци, међутим, провидно прећуткују чињеницу да је кредит од три милиона евра од Металс банке, који никад није враћен, узела сасвим друга Родићева фирма.

Они, такође, одбијају и да се баве чињеницом да је Горан Јешић, бивши члан Надзорног одбора РФВ, званично потврдио да је „Курир“ опљачкао три милиона евра из Металс банке! Јешић је, иначе, у суботу реагујућ и на саопштење Душана Бајића објављено у „Куриру“ написао: Ухапсите одмах овог створа пошто лаже као пас... да би одмах потом и објаснио: Наравно да садашња фирма, оснивач „Курира“, није дужник, већ нека од претходних, и то од Ваших новаца...

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси