Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  АМГ: Злоупотреба институција, наставак притисака
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

06. 12. 2015.

Извор: Б92, Бета

АМГ: Злоупотреба институција, наставак притисака

Адрија медија група саопштила је да државни функционери настављају да злоупотребљавају службени положај како би се спречило критичко писање.

“Министарство унутрашњих послова је објављивањем кривичних пријава против Александра Родића, власника Адрија медија групе, главног уредника Курира Милана Лађевића јуче криминализовало водеће људе наше издавачке куће", наводи се у саопштењу Адрија медија групе.

Како АМГ наводи, злоупотреба положаја министра Небојше Стефановића настављена је и неколико сати касније на ванредној конференцији за новинаре када је министар полиције рекао да ће учинити све да повуче пријаве против Родића и Лађевића, иако лично сматра да су они криви. 

Том приликом Стефановић је напао и новинарку РТС Оливеру Ковачевић која је рекла да би требало саслушати и уреднике ТВ Пинк и Информера, а не само менаџмент Курира, додаје се у саопштењу. 

"Притисак се наставља злоупотребом других институција и државних органа, као што је Пореска управа. Инспектори данима проверавају оно што су већ проверавали и за шта су већ издали потврде и уверења да Александар Родић и његове фирме немају никаква пореска дуговања, нити било који други порески прекршај", наводи Адрија медија група која је уз саопштење доставила, и налазе и потврде Пореске управе, који, како наводе, потврђују да Родић, Курир и АМГ немају никаквих пореских дуговања. 

Адрија медија група наводи да се њиховим пословним партнерима шаљу изненадне инспекције, које за циљ имају да застраше њихове пословне партнере. 

Такође, они додају да се у многим предузећима обавља контрола пословања која је везана само за Адрија медија групу иако те фирме сарађују и с другим медијима. 

"Осим тога, врши се и притисак на компаније да укину рекламирање у Куриру - Телеком је изненада и без икаквог објашњења 17. новембра прекинуо оглашавање једино у Куриру, најтиражнијим дневним новинама у Србији", наводи се у саопштењу. 

"Представници извршне власти, истовремено, свакодневно врше притисак на адвокате наше компаније, али и на све запослене у АМГ и нашим информативним издањима, Куриру и Њузвику, док су њихове породице и пријатељи преплашени и забринути за своју безбедност." 

Адрија медија група оцењује да је срамотно да министар унутрашњих послова у јавним наступима замењује тезе тако што наслов неких других медија "Само снајпер Србију спасава", доводи у везу с дневним листом Курир. 

"Осуђујемо наслове као што је "Само снајпер Србију спасава", који није објављен у нашем дневном листу Курир, нити у било ком другом издању АМГ. Сматрамо да такви наслови деградирају новинарску професију и омогућавају политичку манипулацију", додаје се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси