Насловна  |  Актуелно  |  Медији и инклузија  |  Студенти са хендикепом – системски проблем коме фале решења и емпатија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медији и инклузија

09. 05. 2024.

Аутор: Јован Живковић

Студенти са хендикепом – системски проблем коме фале решења и емпатија

Особе са хендикепом често се суочавају са изазовима и препрекама које отежавају или чак онемогућавају потпуно укључивање у све сфере живота. Од приступачности јавних простора до пружања подршке и разумевања, многи се боре са системским недостацима и предрасудама које дубоко утичу на њихов свакодневни живот

Посебна подгрупу чине студенти. Иако имају жеље да се образују, студенти са хендикепом наилазе на изазове које њихове друге колеге узимају здраво за готово. Тражење одговарајућег смештаја, већа финансијска зависност од родитеља услед ограничених прилика да раде док студирају, као и одабир факултета у зависности од његове прилагођености, представљају највеће препреке са којима се ова популација сусреће.

Јелена Ђукић студенткиња је социјалне политике и социјалног рада на Филозофском факултету у Нишу. Као особа у колицима, прошла је кроз бројне изазове и имала прилику лично да осети како архитектонске препреке и прилагођеност простора могу утицати на свакодневни студентски живот.

"На основним студијама, настава се одвијала уживо и било је дана када сам на факултету проводила од јутра до касних поподневних сати. Зграда факултета има лифт који иде до четвртог спрата, а такође постоји и платформа која корисника или корисницу колица може довести до новијег амфитеатра, што до пре неку годину није било могуће," присећа се Ђукић и додаје да постоје и просторије које нису приступачне.

Захваљујући близини стана и факултета који се налази у центру града, није имала већих потешкоћа са приступом, али напомиње да "за особу са хендикепом, која живи даље, пут до факултета може бити препун препрека."

Ђукић напомиње да је Филозофски факултет недавно отворио посебну учионицу намењену особама са хендикепом, која је опремљена одговарајућом технологијом и где се одржавају састанци удружења студената са хендикепом.

"Ова учионица је постала важно место за пружање информација и подршке, посебно за оне студенте са хендикепом који долазе из других градова. Моји мали допринос свему овоме је мини водич за бруцоше/киње који сам написала за блог филозофског факултета у коме дајем савете за "преживљавање," истиче Ђукић.

Додатно, она истиче да су прилази и улази у зграду факултета прилагођени, осим деканата који остаје неприступачан за кориснике колица.

Како каже, “спуштање ивичњака постављање архитектонски одговарајућих рампи и приступачан санитарни чвор као основа свега”, би представљали напредак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси