Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Уредници панчевачких портала: Локална власт затворена за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

11. 06. 2020.

Уредници панчевачких портала: Локална власт затворена за медије

Уредница интернет часописа Panpress Ивана Предић и уредник информативног садржаја портала 013 инфо Александар Стојковић послали су писмо Удружењу новинара Србије (УНС) у којем стоји да је новинарима у Панчеву онемогућено да извештавају са седница Градског већа, као и да је власт у Панчеву у потпуности затворена за медије. Писмо преносимо у целости.

Од септембра 2019. године изменама Одлуке о промени Пословника Градског већа Града Панчева, (https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/medijski-skandal-u-pancevu-novinari-nepozeljni-na-sednicama-gradskog-veca/) новинарима/кама је онемогућено да присуствују седницима Градског већа и извештавају са седница.

Члан 35, који је предвиђао да „представници средстава јавног информисања имају право да присуствују седницама Градског већа, осим када Градско веће решава у управном поступку…“, избрисан је из Пословника Градског већа.

Из Градске управе су тада за локални сајт 013 инфо, објаснили да ће Градско веће без новинара бити ефикасније, и искористити драгоцено време током седнице за оперативан рад и брзо и ефикасно извештавање стручних служби и на тај начин и брз и ефикасан поступак одлучивања чланова Градског већа Града Панчева.

Такође, навели су и да ће Градско веће, као и до сада, наставити да ради „транспарентно“ и да ће обавештавати јавност и медије о свом раду тако што ће одржавати конференције за новинаре, давати изјаве и интервјуе, те да ће објављивати информације путем интернета.

Ипак, Одлуке Градског већа града Панчева се више не објављују на званичном сајту града (http://www.pancevo.rs/lokalna-samouprava/gradsko-vece/odluke-gradskog-veca/). Последња објављена је одлука од 20. септембра 2019. године, иако се Градско веће редовно састаје.

Такође, промењен је и Кодекс о јавности рада и односима са медијима, на штету новинара и новинарки (избачен је члан који предвиђа да су представници органа Града Панчева дужни да се одазову захтевима медија), и прописано је да ће јавност и рада бити обезбеђена кроз редовна саопштења за јавност, сазивање конференција за новинаре (што се никад не дешава), ДОСТУПНОСТ СВИХ ИНФОРМАЦИЈА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА, објављивање информација на званичној интернет презентацији града, као и обезбеђивање изјава, интервјуа и наступа у медијима представника власти, представници грађана и грађанки.

Од 6. октобра, престала су да нам стижу саопштења и обавештења са мејла Градске управе Панчево.

Од када постоји интернет часопис Panpress, а то је од фебрауара 2017. године, редовно смо добијали саопштења, најаве, извештаје из Градске управе путем мејла.

На бројна новинарска питања постављена мејлом, током октобра и новембра, нисмо добили ниједан одговор, осим што нас је у неколико наврата. Слично искуство имају и новинари панчевачког сајта 013info.

Јасмина Радовановић, шефица Канцеларије за односе са јавношћу Градске управе града Панчева, обевестила да су питања прослеђена надлежнима и да ће се јавити када добије одговоре.

Иначе, процедура је таква да новинари и новинарке шаљу питања на мејл Јасмини Радовановић, а она их даље прослеђује надлежнима. Тај начин комуникације је до сада углавном добро функционисао.

На наш протест због укидања комуникације путем мејла, и упућено питање путем мејла да нам се објасни због чега се медији дискриминишу, одговор није стигао, као ни на још неколико постављих питања, која су сувишено је рећи - у јавном интересу. Попут интересовања о угроженој безбедности на једној раскрсници у Панчеву где се често дешавају саобраћајне незгоде, преко тражења информација о Локалном антикорупцијском плану, до питања због чега нам више није омогућено пристуство на седницима ГВ, и завршетку радова у Улици Моше Пијаде, који трају пет месеци. Тако смо се нашли у парадоксалној ситуацији да и најобичније одговоре, у вези са свакодневним животом грађана и грађанки, морамо да тражимо преко Захтева за приступ информацијама од јавног значаја, на које из Градске управе углавном још одговарају.

Ипак, на позиве већина директора предузећа и установа не одговара, док се неки (случајно?) јаве, дају кратке информације (уз придику), или нас упућују на друге особе. Због свих наведених проблема, онемогућено нам је да радимо свој посао, условљени смо избором тема, и обрађујемо оне теме за које имамо саговорнике. О темама за које немамо саговорнике, вести правимо на основу документације.

Током ванредног стања и епидемије, такође је било врло тешко доћи до података о броју оболелих, стању у здравственим установама, и другим важним темама за грађане и грађанке. Колегама из редакције 013инфо, као и нама из портала Panpress, у свим установама речено је да они нису овлашћени да дају информације, и да их потражимо од виших инстанци, покрајинских и републичких органа, који нису такође одговарали на наша питања. Истовремено, прорежимски портали и медији, су свакодневно имали ажуриране информације.   

Ивана Предић, уредница интернет часописа Panpress

Александар Стојковић, уредник информативног садржаја портала 013 инфо

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

12.06.

2020.

Milan Đokić [нерегистровани] у 22:45

Pamti pa vrati

Treba da odete i pokušate obaviti svoj deo posla. Kada vam ne budu dozvolili bez rasprave se vratite u redakciju. Uradite ostatak Dnevnika a izmontirajte i izveštaj sa sednice Gradskog veća stavivši ga po redu u Dnevnik tamo gde mislite da treba. najavite izveštaj sa sednice Gradskog veća i pustite crnu sliku bez ičega na njoj 30 sekundi. Potpišite tako što će te u gornjem delu ekrama napisati "Sednica Gradskog veća Pančevo". Dole otkucajte sledeće: Pokušao da snimi: Sima Simić (ime i prezime vašeg snimatelja), ispod otkucajte "Trebao da izmontira: Veljo Veljić (ime i prezime vašeg montažera)" i na dnu otkucajte "Pokušao da izveštava "Mile Milić" (izme i prezime vašeg novinara). Kada to ponovite nekoliko puta i oni dobiju pošizitis videće ko je ko i neće se više širiti kao baba u limuzini.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси