Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Ко је Мило у УНС-у?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

13. 05. 2021.

Аутор: Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а Извор: УНС

Ко је Мило у УНС-у?

Уме Љиља са речима, али и даље аргументи нису на њеној страни.

Оптужује Живојина Ракочевића, Будимира Ничића и мене да смо „отворили процес отцепљења косовског огранка од УНС-а“ иако је тамошњи део Удружења регистрован у Приштини 2002. године, а важећим Статутом УНС-а, из 2015. године, донетим у време њеног председниковања, омогућено да има статус правног лица.

Нико добронамеран па ни председник УНС-а не би смео да оптужује Будимира Ничића да је за њега „Србија страна земља“ зато што је Скупштина УНС-а донела Статут и омогућила да део наше професионалне организације функционише и тамо где је и нашим колегама и нашој држави најтеже. Будимо фер и не оптужујмо наше најбоље активисте за сепаратизам макар и у кампањи за председника УНС-а.

Када је Љиља Смајловић дошла на чело УНС-а, 2009. године, не да би поправљала мој имиџ него да бисмо јачали утицај у новинарској заједници, имала је где да дође. Наши приходи били су двадесет пута већи него 2000. године, а имали смо и другу за редом првостепену пресуду да је зграда у Ресавској улици  власништво УНС-а.

Шок за све нас десио се на 130. рођендан УНС-а, 2011. године, када је стигла вест да је судија Негић преиначио другу пресуду у нашу корист и одлучио да имовину УНС-а претвори у заједничку имовину УНС-а и НУНС-а. Одлучили смо да појачамо дотадашњи правни тим ангажовањем канцеларије Зденка Томановића који се, на чему сам му посебно захвалан, још 2001. године одазвао мом позиву да нас заступа у борби за заштиту имовину, али тада нажалост без успеха.

Треба бити фер па рећи да су нас на равне части у тој тешкој правној, али и по свему судећи политичкој борби са „реформисаним правосуђем“ уз Александру Ковачевић из канцеларије Томановић заступали и сјајни адвокати Душан Стаменковић и Гордана Константиновић.Тај тим одбранио је имовину УНС-а и од Танјуга и државе која нас је тужила по представци председника НУНС-а Ђорђа Влајића.

Љиљи Смајловић сам досадио: на месту председника, генералног секретара па државног секретара, па опет генералног секретара... Верујем да јесам, али ваљда и ја имам право да кажем да ми се не допада њен принцип да су добри и у праву њени људи и онда када греше, када лажно оптужују наше најбоље активисте и тако им угрожавају безбедност. Онај ко може да каже да је Живојин Ракочевић сепаратиста, може да каже у подне да је поноћ, за дан да је ноћ. Треба ли то прећутати?

Није да како тврди Љиља нисам тужио оне који су ме лажно оптуживали: један ми се на првом рочишту извинио, бивши директор Танјуга је годинама избегавао да се одазове на суђење, па је тужба отишла у застару.

Жалио се јесам у понедељак и Радној групи за безбедност и заштиту новинара: рекао сам им да разумем каква опасност прети Живојину Ракочевићу и Будимиру Ничићу од лажних оптужби да су „припремили отцепљење Друштва новинара Косова и Метохије од УНС-а“ јер сам на властитој кожи осетио да због лажних оптужби у београдским медијима трпим последице и дискриминацију у Хрватској где се борим за имовину своје породице.

Љиља каже да председника УНС-а „желим да са тог положаја уклоним у корист Живојина Ракочевића. Ако га сруши, ко зна, можда обори рекорд МилаЂукановића.“

Тешко, Милова машинерија није презала од коришћења изборних превара.

А ја, захвалио сам се председнику ПРОУНС-а Зорану Величковићу на великодушној понуди да својим људима, „које може да мобилише за 48 сати“ помогне једном од двојице кандидата у изборима за председника УНС-а. Поручио сам му, написмено, „да УНС изборе мора да спроведе без спољњег утицаја и мешања.“

Актуелни председник, они који су дали подршку његовој кандидатури и одлучују данас о пријему чланства у УНС, у колективном учлањењу у УНС запослених из РТВ Врање, Врањске +, Зоне +, РТВ Крушевца, РТВ Цариброд, РТВ Шумадије из Аранђеловца и РТВ Трстеник, СОС канала, не виде никакав проблем. Напротив, виде омасовљење. Мање од месец дана пре избора.      

На крају, не и небитно, успео сам овом јавном преписком са Љиљом да пробијем медијску блокаду на сајту УНС-а, друштвеним мрежама УНС-а, скренем пажњу на непотписане текстове. То што кандидатура Живојина Ракочевића за председника УНС-а није била објављена дуже од дан, па чак ни исцеђена агенцијска верзија вести, говори нешто о УНС-у данас. 

(Све полемичке текстове о стању у УНС можете читати у посебној рубрици Уочи Изборне скупштине УНС-a

Коментари (2)

Остави коментар
суб

22.05.

2021.

Milovan [нерегистровани] у 23:21

Neimar

Nino je sredio i izgradio UNS. Popu pop bobu bob. Kapa dole. Teška vremena su sve ove godine

Одговори
чет

13.05.

2021.

Posmatrac sa strane [нерегистровани] у 14:28

Garant

Jos malo pa ce Brajovic da tvrdi kako je bio garant za kredit novinarima koji su napravili ovu zgradu!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси