Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Одговор компаније Mineco на текст “Дванаест СЛАПП тужби против КРИК-а: Свима им је исти циљ - да нас ућуткају“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

04. 10. 2023.

Извор: Mineco Ltd.

Одговор компаније Mineco на текст “Дванаест СЛАПП тужби против КРИК-а: Свима им је исти циљ - да нас ућуткају“

Удружењу новинара Србије (УНС) обратили су се заступници компаније Mineco Ltd. са захтевом да објавимо одговор ове компаније на текст портала Аутономија „Дванаест СЛАПП тужби против КРИК-а: Свима им је исти циљ - да нас ућуткају“, а који је УНС пренео на свом сајту.

Одговор преносимо у целости: 

Тужба Mineco Ltd. против КРИК не може се ни по једном критеријуму сматрати СЛАПП тужбом, како КРИК нетачно обавештава јавност, јер ће износ накнаде штете, како је и у самој тужби наведено, бити опредељен тек по завршетку доказног поступка на основу налаза и мишљења вештака економско финансијске струке, тако да информација о износу тужбеног захтева од 55 милиона динара не одговара чињеничном стању.

Напомињемо да је Mineco Ltd. један од највећих инвеститора у региону Западног Балкана од 2003. године, поднео тужбу за утврђивање повреде права на пословни углед, забрану поновног објављивања информације, уклањање текста и накнаду штете још 22. марта  2021. године, против истраживачког портала КРИК.

Mineco Ltd. је поднео тужбу, пре свега, јер је КРИК одбио да поступи по одлуци Савета за штампу којом је утврђено да је портал КРИК прекршио Кодекс новинара Србије.

Наиме, након што је компанија Mineco Ltd. одговорила на питања новинарима КРИКА, објављен је текст 22. септембра 2020. године у коме је изнето низ оптужби на рачун Mineco Ltd. којима се грубо нарушава углед компаније, искључиво конструисањем и измишљањем „веза и доказа“.

Mineco Ltd. је у складу са Законом прво упутио одговор/исправку исконструисане и злонамерне приче о његовом пословању, коју КРИК није објавио. Потом је поднета Жалба Савету за штампу, чија је Комисија за жалбе донела једногласну одлуку да је КРИК прекршио тачку 6 Одељка ИВ (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да негује културу и етику јавне речи, поштује право на одговор, извињење и исправку и дужности да благовремено објави одговарајућу исправку, као и тачку 1 Одељка В (Новинарска пажња), по којој је новинар обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом.

КРИК је, међутим, иако пуноправан члан Савета, одбацио обавезу да поступи по одлуци Комисије за жалбе Савета за штампу.

Из свега наведеног види се да тужба Mineco Ltd. против КРИК није била због неке вести, како се генерализујући наводи у тексту објављеном на вашем порталу, већ због наводног истраживачког текста објављеног о нашој компанији, а који је пун неистина и полуинформација.

Наглашавамо да Mineco Ltd. потпуно подржава отворено и тачно новинарство од јавног интереса, те намерава да и даље у свакој ситуацији сарађује са медијима који раде у складу са највишим међународним стандардима новинарства. У складу са тим, бранићемо наше интересе када је у питању злонамерно и неистинито информисање јавности о пословању наше компаније или помињање наше компаније у текстовима у којима КРИК говори о другим тужбама које има, а са којима компанија Mineco Ltd. нема никакве директне или индиректне везе. То сматрамо потпуно непрофесионалним од стране портала КРИК.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси