Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо Марка Лопушине УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

11. 02. 2013.

Писмо Марка Лопушине УНС-у

Новинар Вечерњих Новости Марко Лопушина послао је Удружењу новинара Србије писмо у којем апелује на кршење његових ауторских права. Писмо Марка Лопушине преносимо у целости.

Поштоване колеге, господо,

Тражим заштиту ауторских права.

Објавио сам у Вечерњим Новостима, у недељу 10. фебруара 2013. моју причу о Родољубу Радуловићу, са четворицом саговорника.

Тај мој текст су преписале Вести из Франкфурта са седиштем у Београду код Меркатора, и Нови Магазин, са седиштем на Теразијама, и потписали себе.

Није ми јасно како да испод мог текста који су преписали готово у целини потписују - аутор: СА, извор: Вечерње новости/Нови магазин , Односно неки СА и Нови Магазин?

Аутор текста сам ја Марко Лопушина, који је разговарао са живим људима, једини причао са братом Радуловића, који је видео копију писма Родољуба Радуловића и који није преписивао чињенице неког новинарског истраживачког центра.

Објасните ми како се Зове то када узмете туђи текст и потпишете га као свој? И шта ја да радим у овоквим случајевима, када се мој вишедневни рад претвара у туђе дело...???

Хвала,

Марко Лопушина, новинар Вечерњих Новости,

Београд

 

Коментари (5)

Остави коментар
сре

13.02.

2013.

novinarka [нерегистровани] у 09:46

Krađa teksta Marka Lopušine

Pozdrav kolegi Lopušini i svaka čast na hrabrosti da sve ovo napiše i potpiše se. Slažem se sa svim komentarima, posebno sa pričom o honorarcima u manjim sredinama. Molim pravnika UNS-a da nas posavetuje o tome šta konkretno možemo da preduzmemo.

Hvala. Pozdrav.

Одговори
уто

12.02.

2013.

fotograf [нерегистровани] у 11:54

kradja

Pоred tekstova koje novinari, sto novina, sto televizija kradu, kradu se i fotografije na svakom koraku a mislim da po zakonu i novinari mogu sebe da zastite pred sudom jer po zakonu samo 30% teksta neko drugi moze da citira i to samo uz napomenu da su citirali neku kucu ili nekog novinara, ostalo mora da bude licni tekst.
Sto se tice fotografija, cak su po redakcijama poceli da se nude novi ogovori gde traze sva autorska pravа sto je po zakonu nepravilno a udruzenje novinara nije se oglasilo po tom slucaju a i fotografi su clanovi istog udruzenjа. Ne zelim da omalovazavam novinarski deo ali udruzenje treba da zastupa i fotografski interes kao svoje clanove.
Fotografija treba da se uzme kao vid koji tekst ne moze bez njega.

Одговори
пон

11.02.

2013.

novinar [нерегистровани] у 21:26

Re: Ništa neobično -ali sramno

A tek da znaju redakcije beogradskih medija kako nazovi- novinari dopisnici - honorarci iz unutrašnjosti prepisuju - snimaju vesti sa lokalnih medija i u orginalu prenesu . Da bar nešto izmene . Mnogi od njih nikada nisu ni bili na skupu a sutradan se pojavi tekst u novinama . Većina ovih honoraraca nisu novinari , rade u državnim firmama i ovo im dodje kao zabava i kakav takav džeparac . A nama profesionalnim novinarima ostaje - ili da se svadjamo sa njima , što nema nikakvog efekta ili da ćutimo i rintačimo i za nih . A da ih tužimo? Pa kavo nam je pravosudje još bi bili i ismejani . I šta da radimo .? A to traje godinama .

Одговори
пон

11.02.

2013.

Goksi Brua [нерегистровани] у 17:47

Kradja teksta Marka Lopušine

To je više od nekorektnosti, pa i sramote.To se zove kradja a za kradju zna se- sledi kazna.Marko nije ničiji potrčko već novinar od imena i prezimena.Verujem da za svaku kradju, pai ovu, mora da usledi adekvatna mera kako bi se sprečila brojna prepisivanja.Konkretno, gospoda iz Vesti i Novog Magazina moraju da se izvine, i zašto ne reći ,materijalno obešteti Lopušinu.

Одговори
пон

11.02.

2013.

anonymous M.S. iz Š. [нерегистровани] у 16:57

Slučaj Lopušina. Krađa i prekrađa ...

To je zaista krajnje nekorektno,
i mislila sam da postoji Zaštita autorskih prava u zakonu, da li sam ja u zabludi, možda? Ne smem da se potpišem punim imenom pošto i mene može da snađe ista stvar. Lopušina ne treba da odsustaje, ovo sa njim je SLUČAJ - a on novinar sa imenom - i iza i ispred sebe. Pozdrav!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси