Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Одговор Петра Јеремића Миловану Бркићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

12. 02. 2013.

Одговор Петра Јеремића Миловану Бркићу

Председник Извршног одбора Удружења новинара Србије Петар Јеремић, одговорио је одговорном уреднику Магазина „Таблоид“ Миловану Бркићу на писмо које је Бркић 30. јануара упутио УНС-у.

Поштовани господине Бркићу,

Поводом Вашег писма које сте ми упутили, извињавам се што касним са одговором јер сам био на путу и обавештавам Вас да сам га проследио члановима Извршног одбора УНС-а. Ваше писмо објављено је и на сајту УНС-а, као и овај мој одговор.

Слажем се са Вама да у тексту, „Вучићева женска момчад“ аутора Игора Милановића, објављеног у броју 275 „Таблоида“, који је повод Вашег реаговања, нигде не пише да Александар Вучић има недозвољене сексуалне односе са својим сином, како је објавио НУНС у саопштењу на свом сајту.

Без обзира на то, сматрам да поменути текст грубо крши одредбе Кодекса новинара Србије тако што износи недопустиве алузије о сексуалном опредељењу појединаца. Скрећем Вам пажњу на то да Кодекс у ставу 4, у поглављу Новинарска пажња, тражи од новинара да учине све како би избегли дискриминацију засновану на сексуалном опредељењу, као и на одредбе Кодекса које се тичу истинитости извештавања и које забрањују објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина, односно траже од новинара да праве јасну разлику измедју чињеница, нагадјања и претпоставки. Да и не говорим о обавези новинара да поштују приватност, достојанство и интегритет људи о којима пишу.

УНС није заштитник лика и дела политичара, али УНС није ни заштитник неетичког и непрофесионалног новинарства. Ни Ви, а ни особа која је потписана испод текста, нисте чланови УНС-а. Чланови УНС-а се, приликом пријема, обавезују да ће поштовати одредбе Кодекса новинара Србије, и само они који раде у складу са Кодексом уживају нашу заштиту.

Користим ову прилику да Вас позовем да приступите Савету за штампу, саморегулаторном телу које оцењује поштовање Кодекса новинара у штампаним медијима и тако докажете да Вам је стало до професионалног рада и поштовања новинарске етике у Вашим новинама.

Срдачан поздрав,

Петар Јеремић,

председник Извршног одбора УНС-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси