Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Одговор Adria Media Serbia d.o.o. и Курир-инфо д.о.о. на саопштење УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

13. 02. 2014.

Одговор Adria Media Serbia d.o.o. и Курир-инфо д.о.о. на саопштење УНС-а

Компаније Adria Media Serbia d.o.o. и Курир-инфо д.о.о. послали су данас УНС-у одговор на јучерашње саопштење „Преиспитати регистрацију новог листа Курир: најутицајније дневне новине на Балкану“. Објављујемо га у целости.

Поштовани,

У вези Саопштења које сте јуче поподне објавили на вашој интернет страници, под називом „Преиспитати регистрацију новог листа...“, истичемо следеће.

Немамо ништа против да надлежно Министарство преиспита регистрацију Дневне новине Курир: најутицајнија новина на Балкану, јер је све у вези ове регистрације законито.

Међутим, изражавамо протест због изнетих сумњи да је урађено нешто незаконито и да ће повериоци Курир-инфо д.о.о. бити оштећени.

Дневна новина Курир Магазин, основана 2003. године, регистрована код АПР-а на име оснивача Курир-инфо д.о.о, није брисана из регистра јавних гласила, нити је престало њено издавање.

Такође, Дневна новина Курир: најутицајније дневне новине Балкана, која је регистрована код АПР-а 15.01.2014. године, од стране Adria Media Serbia d.o.o.  као оснивача, регистрована је пре евентуалног брисања и/или престанка издавања Дневне новине Курир Магазин, у ком смислу нема услова за почетак тока рока од годину дана из члана 14а став IV, и у вези са тим, за примену члана 14а став III Закона о јавном информисању.

Закључујем, Курир-инфо д.о.о. и Adria Media Serbia d.o.o. нису прекршили ниједну императивну законску норму, што значи да је УНС у Саопштењу изнео нетачне и неосноване инсинуације којима се нарушава пословни углед издавача.

Притом није испоштавана основна обавеза и правило новинарске професије из члана 3 став I Закона о јавном информисању, да се пре објављивања информације провери истинитост исте „у потпуности“. Вероватно зато Саопштење није потписано именом и презименом, како би аутор избегао одговорност.

Инсинуације о могућности да повериоци Курир-инфо буду оштећени су неосноване.

Прво, власник 100% удела у Курир-инфо д.о.о. је пре унутрашњих организационих промена био Александар Родић, а Курир-инфо д.о.о. 100% власник удела у Adria Media Serbia d.o.o. Значи, ради се о повезаним лицима 100% у власништву Александра Родића. Сада је власник 100% удела у Adria Media Serbia d.o.o. Александар Родић. Ово не представља било какву промену од значаја, нити угрожава било ког повериоца Курир-инфо д.о.о, јер није дошло до промене контроле над оба наведена привредна друштва/издавача.

Друго, Курир-инфо д.о.о. је солвентно привредно друштво које је у 2013. години пословало позитивно и остварило добит, тако да нема ризика од настанка инсолвентности и сл.

Треће, Adria Media Serbia d.o.o. је према Курир-инфо д.о.о. преузела обавезу да солидарно одговара за све дугове Курир-инфо д.о.о.

Као и до сада, и у будуће ниједан евентуални дуг Курир-инфо д.о.о. неће остати неизмирен.

Имајући све напред наведено у виду, закључујем да је УНС, издајући Саопштење од 12.02.2014. године, поступио несавесно, непрофесионално и неколегијално, чиме сте нам нанели озбиљну штету.

Уместо да штити независне медије, УНС се очигледно повео за претходно објављеним саопштењем НУНС-а, које представља позив на гашење медија и линч. Такво поступање не доприноси унапређењу и заштити новинарске професије и издаваштва. Зато вас молимо и захтевамо да се убудуће уздржите од неоснованих и неистинитих оцена, као и да садржину Саопштења уклоните са ваше интернет странице.

У Београду, 13.02.2014.                                                               За Курир Инфо  д.о.о.

                                                                                                Директор Александар Родић

Коментари (3)

Остави коментар
нед

04.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 06:40

Re: odgovor grigoriju

Grigorije, tačno je da se kaže novine. Dalje, rečenica se ne počinje sa "pa", kao u Vašem slučaju, a UNS je ON kada je reč o skraćenici, jer je taj UNS kada je skraćenica a TO Udrućenje novinara Srbije, kada je naziv ceo. Skraćenica i pun naziv ne moraju biti u istom rodu. Zato, pošto, reklo bi se, ni sami nemate lingvističkog znanja, nepristojno je da tako surovo držite časove srpskog jezika. Pozdrav.

Одговори
суб

05.04.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 21:06

ДУГУЈЕТЕ ИТЕКАКО

Лажеш Родићу, лажеш!Јер како сте се Ти и Твој тата Радисав растали са неклико десетина дописника који су прво црнчили за Глас и Курир у прошлој деценији, а онда сте их мимо њихове воље пребацији у небулозну Агенцију СИНА која је "опслуживала" Глас и Курир, да би на крају били најурени да правду траже на судовима.А када су судови доказивали да појединим новинарима дугујете и по 1.800.000 динара, онда би ваши адвокати дносили судовима решенја о стечају агенције СИНА и немогућности да се пресуђено икада наплати...Како добро чинили и како истинито говорили, тако вам и Бог помогао! Ојадили сте многе новинаре,њихову децу и породице и е знам да ли спавате мирно!

Одговори
пет

14.02.

2014.

Grigorije M. Milićević Micko [нерегистровани] у 17:17

Ako ovako pišu ljudi iz novina...

Kakav li je ovo crn srpski jezik. Koji haos od pisma. Potpisniku je pravopis potpuna nepoznanica. Prvo, nije dnevna novina, nego dnevne novine. Reč novine nema jedninu. Dakle, i kad je jedan jedni primerak to su - novine. Dalje: u istoj rečenici stoji: Dnevna novina Kurir, pa nastavlja: najuticajnije dnevne novine na Balkanu (sic!), itd… - zapravo čas jednina (iako za tu reč, kako rekosmo, ne postoji) a čas množina. Pa dalje: “… zaključujem da je UNS… postupio nesavesno, neprofesionalno... (dakle, u trećem licu jednine, jer UNS sad ispada da je ON, iako je UNS, tj. udruženje, srednjeg roda), čime ste nam naneli ozbiljnu štetu (ista rečenica a nastavak obraćanja je sad, odjednom, u drugom licu množine). I tako dalje, i tako redom. Ne znam za Balkan, ali mi se čini da u Srbiji nema najnepismenijih novina. A takva im je, evo, i administracija. Alal vera.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси